Δ. Κουτσούμπας: «Φαρσοκωμωδία» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Δ. Κουτσούμπας: «Φαρσοκωμωδία» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι "δεν ενδιαφέρει, ούτε και πρέπει να ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό το τι παιχνίδια παίζονται στο παρασκήνιο, από ποιούς πιέζονται ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας. Η ουσία είναι τι έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός από μια κυβέρνηση που συνεχίζει να ψηφίζει όλους τους αντιλαϊκούς νόμους και να συντάσσεται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλαδή με όλους εκείνους τους μηχανισμούς που έχουν επιφέρει πλείστα όσα δεινά στη χώρα και στον ελληνικό λαό".

Είπε ότι η προσπάθεια και του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εστιάζεται στην παραμονή τους, όσο γίνεται περισσότερο, στην κυβερνητική εξουσία και εκτίμησε ότι οι εκατέρωθεν πιέσεις μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου ασκούνται και η μεταξύ τους διαπραγμάτευση γίνεται ώστε να μην συνδεθεί η στάση έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

"Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στα Σκόπια τα ήξεις-αφήξεις του κ. Καμμένου πρέπει να τελειώνουν, πρέπει να δούμε τι θέλει τελικά, ο κ. Καμμένος, ο κ. Τσίπρας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να πράξει το επόμενο διάστημα" είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη διελκυστίνδα "φαρσοκωμωδία", εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συνδέσει φραστικά το ζήτημα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση "γιατί δεν τον συμφέρει, καθώς άμα το κάνει αυτό θα το καταψηφίσει , όπως λέει, ο κ. Καμμένος και (ο πρωθυπουργός) δεν θέλει το αποτέλεσμα αυτο".

Υπενθύμισε ότι από την αρχή, το 1992, το ΚΚΕ είχε πει πως είναι μεγάλο λάθος να συνδυαστεί η συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία και οι σχέσεις με τον γείτονα λαό με το ονοματολογικό. Είπε ότι αυτό το λάθος το έκαναν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις -και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε Συνασπισμός. Το ΚΚΕ υποστήριζε από τότε την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης με όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, κοινής αποδοχής και το οποίο δεν θα έχει αλυτρωτικές βλέψεις.

Το ΚΚΕ τόνιζε ακόμη ότι αυτή η εξέλιξη έπρεπε να "συνδυαστεί ενάντια σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που έχουν το "διαίρει και βασίλευε", επεμβαίνουν, αλλάζουν σύνορα και χωρίζουν λαού και αυτό το είδαμε περίτρανα το 1999 με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπου εκεί αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της γειτονικής δημοκρατίας".

Πρόσθεσε ότι τα ίδια υποστηρίζει το ΚΚΕ και σήμερα, τασσόμενο υπέρ της αλληλεγγύης, της φιλίας και της κοινής δράσης με το λαο και τους εργαζόμενους της γειτονικής χώρας, χωρίς αλυτρωτισμούς, χωρις εθνικισμούς, χωρίς διεκδικήσεις, εκατέρωθεν, εδαφών και χωρίς τα ανιστόρητα περί "Μ. Αλεξάνδρου", και περι "μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας" και "βεβαίως ενάντια στο ΝΑΤΟ".

Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή έγινε και η ουσία της είναι για να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ, όπως "ρητά προσδιορίζεται στο δεύτερο άρθρο της" και επισήμανε ότι η συμφωνία που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα αφορά μόνο το όνομα, αλλά "όλο το πακέτο της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ" που περιλαμβάνει και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Είπε ότι το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία η οποία "βάζει και την γειτονική δημοκρατία στην λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και η οποία δεν αποτελεί καμία εγγύηση, ειρήνης φιλίας και αγαστής συνεργασίας για το επόμενο διάστημα".

Είπε ότι θα σημειωθεί στην οικονομική, εμπορική, πολιτική και διπλωματική σύγκρουση που επίκειται στα Βαλκάνια λόγω του ανταγωνισμού ισχυρών δυνάμεων "η Ελλάδα θα πάρει ενεργά μέρος" και τόνισε ότι "αυτά τα ζητήματα, ειδικά οταν αφορά αλλαγές συνόρων που ήδη προωθούνται, δεν λύνονται ειρηνικά". Υπογράμμισε ότι ο διεθνισμός του ΚΚΕ "ταυτίζεται με την υπεράσπιση της πατρίδας των εργαζομένων και οχι της άρχουσας τάξης που έχει οικονομικά συμφέροντα και κάνει και πολέμους και τα πάντα για να ανεβάσει τα κέρδη της" και συμβαδίζει με τον αγώνα των εργαζομένων στη γειτονική χώρα "ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και ενάντια στην καταπίεση που δέχονται από την αστική τους τάξη". Πρόσθεσε ότι αυτοί που θα έχουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη θα ειναι τα μεγάλα μονοπώλια, η κ. Μέρκελ "η οποια ήλθε εδώ για μπίζνες του γερμανικού κεφαλαίου και για να στηρίξει τον κ. Τσίπρα που απ'' ότι φαίνεται της έδωσε", και ο κ. Τραμπ, και τμήματα της αστικής τάξης, ενώ ταυτοχρονα ούτε οι μνημονιακοί νόμοι θα καταργηθούν, ούτε το λαϊκό εισόδημα θα αυξηθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι διαδηλώσεις τις μέρες της επίσκεψης Μέρκελ έγιναν για επίκαιρα λαϊκά ζητήματα με την κυβέρνηση να ενοχλείται σφόδρα και πρόσθεσε οτι "η κυβέρνηση χτύπησε βάναυσα την πορεία των εκπαιδευτικών και τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή". Είπε ότι παρά την καταδίκη της επιθεσης της αστυνομίας στην πορεία εκ μέρους της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που "αλλίμονο αν δεν την καταδίκαζε", "η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για το κλίμα αυταρχισμού και αντικομμουνισμού καθώς και για την ενοχοποιηση κάθε εργαζόμενου που κινητοποιείται".

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είναι έτοιμο για τις εκλογικές μάχες, τις οποίες συνδυάζει με μια πλατιά πολιτική εκστρατεία ενημέρωσης του λαού έτσι ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να ενισχυθεί το ΚΚΕ το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά σήμερα...Υπογράμμισε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο το καλύτερο για το συμφέρον του ελληνικού λαού ο οποίος γνωρίζει ότι το ΚΚΕ είναι πάντα μπροστά στον αγώνα οχι μόνο για την αποτροπή των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα για το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου.

Ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός έδινε την πλειοψηφία στο ΚΚΕ και είχε έτσι κι αλλιώς τη δύναμη να στηρίξει τέτοιες αλλαγές "αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα οργανωμένο σχέδιο, ένα σχέδιο στην οικονομία, επιστημονικά επεξεργασμένο -το ΚΚΕ το έχει- με βασικό επίκεντρο την ευημερία των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού". Είπε οτι πρωταρχικό στοιχείο και βασική προϋπόθεση είναι η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα οδηγήσουν σε έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα απαλλάξουν την κοινωνία από την αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς που φέρνει πότε κρίσεις, πότε φέρνει ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά μόνο για τα συμφέροντα της κερδοφορίας κάποιων μονοπωλιακών ομίλων.

"Για όλα αυτά ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί και να απαντήσει ότι μπορεί και έχει τη δύναμη να τα κάνει και να τα πραγματοποιήσει" είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας "το ΚΚΕ και κυβερνητική ευθύνη θα πάρει και θα στηρίξει και θα συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει με βάση αυτή τη γραμμή πάλης, αυτή την προοπτική να αναδείξει και να ακολουθήσει". "Το ρεαλιστικό σήμερα είναι μια νέα κοινωνία και οικονομία", υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει συνεργασία με λαϊκές δυνάμεις, "όχι κόμματα" και ότι στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" συμμετέχουν και πρώην στελέχη και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θα υποστηρίξει "κανέναν από τους δύο (σ.σ. υποψήφιους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ) στον δεύτερο γύρο.

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού επισήμανε ότι πρόκειται για εφαρμογή του "εμβληματικού αντεργατικού νόμου Βρούτση" όπου ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους ελλοχεύει στο ότι η ρύθμιση προβλέπεται από υπουργική απόφαση, άρα με τον ίδιο τρόπο "αύριο που έρχεται η τρόικα ξανά για έλεγχο και μεθαύριο με μια "στραβή" στην οικονομία", μπορεί να γινει και η μείωσή του.

Χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ως "ελάχιστη μπροστά στις απώλειες των εργαζομένων ολα αυτά τα χρονια" και πρόσθεσε ότι ταυτοχρονα αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη, αλλά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η εκ περιτροπής. "Η μόνη λύση είναι η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και την έχει καταψηφίσει η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα για εφαρμογή εδώ και τώρα του κατώτατου μισθού στα 751Euro. Τελεία και παύλα, είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει" υπογράμμισε, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ