Δ. Κουτσούμπας: Χρειάζεται εξαφάνιση κάθε αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της πΓΔΜ

Δ. Κουτσούμπας: Χρειάζεται εξαφάνιση κάθε αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της πΓΔΜ

"Η μετάβαση από την αντιλαϊκή πολιτική εντός μιας ασταθούς «ιμπεριαλιστικής ειρήνης» στη στρατιωτική σύγκρουση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο προετοιμάζεται με εντάσεις, συνοριακά επεισόδια, κρίσεις. Κι αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα" επισήμανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του ομιλία στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα "η διεθνής κατάσταση, η κατάσταση στην περιοχή μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπου και παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος. 

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στην όξυνση των αντιθέσεων και στις μορφές που παίρνει αυτή σε μια μεγάλη έκταση της υδρογείου, ενώ ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή μας σημείωσε ότι "συνολικά οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και οι ανταγωνισμοί με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα και οι αλλαγές συνόρων που ετοιμάζονται σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη αναβαθμίζουν το επίπεδο των κινδύνων."

Στην ομιλία του, στην οποία έκανε λεπτομερή αναφορά στις εξελίξεις ανά χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που διαδραμάτισε η Βάση της Σούδας στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ με την συμμετοχή Γαλλίας-Βρετανίας κατά της Συρίας. 

Επισήμανε την σπουδή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για ολοκλήρωση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές προκειμένου να προλάβουν τα σχέδια Ρωσίας και Κίνας, προσθέτοντας ότι οι ευρωΝΑΤΟϊκοί αξιοποιούν την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για εξυπηρέτηση των επιδιώξεών τους.

Είπε ότι η συμφωνία "που φέρνει ο κ. Τσίπρας" με την FYROM, "ενέχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού, αφού διατηρείται η έννοια της "μακεδονικής εθνικότητας" και της "μακεδονικής γλώσσας"." 

"Επικίνδυνες είναι και οι αλυτρωτικές θέσεις του τύπου «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» που προβάλλονται από εθνικιστικές δυνάμεις για να εγκλωβίζουν λαϊκούς ανθρώπους. Από τη γειτονική χώρα, επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αλυτρωτικές διεκδικήσεις ο λεγόμενος «αυτοπροσδιορισμός» που δεν βασίζεται σε αρχές, αλλά σε υποκειμενισμό και επιθυμίες και αδιαφορεί για τα ιστορικά στοιχεία" πρόσθεσε. 

Τόνισε ότι από την σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας, πολιτικός στόχος της Ελλάδας έπρεπε να είναι η αποτροπή πάση θυσία της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως επίσης και η αποδέσμευση της χώρας μας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

"Στόχος πρέπει να είναι η εξαφάνιση κάθε αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με εξασφαλισμένη αναθεώρησή του, απαραβίαστο συνόρων. Δεν φτάνει μόνο μια ονομασία, erga omnes, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό" είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας οτι το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική και σε οποιαδήποτε συμφωνία που δεν πληροί ως σύνολο τις παραπάνω προϋποθέσεις. 

Αναφέρθηκε και στα σενάρια για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια με επίκεντρο την "Μεγάλη Αλβανία", υπογραμμίζοντας "το «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας κυρίως αφορά τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο χωρών, ενώ η αλβανική πλευρά δε σταματά να θέτει το «ζήτημα της Τσαμουριάς». Όσο παραμένει το πρόβλημα των εθνικιστικών διεκδικήσεων, η συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την Αλβανία θα έχει έναν στόχο: να υπηρετεί τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ."

Είπε ότι εκτίμηση του ΚΚΕ είναι πως "η Τουρκία διεκδικεί αλλαγή των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή". 

Υπενθύμισε την κριτική του ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού στον ελληνικό λαό, τονίζοντας, στη συνέχεια, "σήμερα χρειάζεται καλό μέτρημα και υπεύθυνη στάση, αποφασιστική αντιμετώπιση εθνικιστικών, πολεμοκάπηλων κραυγών, αλλά και της κοσμοπολίτικης λογοκοπίας, οπορτουνιστικών απλουστεύσεων που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις σκοπιμότητας κατά του ΚΚΕ, χαρακτηρίζονται από αξεπέραστες αντιφάσεις, υποτιμούν τη σημασία της υπεράσπισης του απαραβίαστου των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σνομπάρουν την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών που προβλέπουν τα σημερινά σύνορα, που προέκυψαν μετά από αιματηρούς πολέμους." 

Είπε ότι η τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου εκδηλώνεται στον εναέριο χώρο, την αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα, στην έρευνα και διάδοση στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR), στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και στη Θράκη. 

Χαρακτήρισε ως ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα την τουρκική διεκδίκηση για "ουδετεροποίηση-αποστρατιωτικοποίηση" νησιών του Αιγαίου.

Επικαλούμενος στοιχεία επισήμανε ότι "στο έδαφος των τουρκικών διεκδικήσεων, μετά το 1974 ακολούθησαν κρίσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά και μια σειρά συμφωνίες κορυφής οι οποίες έχουν εκ των πραγμάτων διαμορφώσει ένα πλαίσιο απαξίωσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και έχουν στρώσει το έδαφος για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου." 

Συνέδεσε την πορεία του "κυπριακού προβλήματος" σε κάθε ιστορική φάση με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και με την ιδιαίτερη ευθύνη των αστικών τάξεων Βρετανίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. 

Μίλησε για την νέα όξυνση του ζητήματος σήμερα λόγω των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή, των συμμαχικών σχέσεων που χτίζονται, των παρεμβάσεων της Τουρκίας, των σχεδιασμών της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και λόγω της εμπλοκής των μονοπωλιακών ομίλων εξόρυξης υδρογονανθράκων. 

"Να υπογραμμίσουμε ότι η εμπλοκή των ομίλων αυτών δεν αποτελεί εγγύηση απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις, όπως λέγεται από διάφορες πλευρές. Αντίθετα πρόκειται για πηγή όξυνσης των ανταγωνισμών και δεινών για τους λαούς" είπε. 

"Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού πρέπει να κατευθύνεται στον στόχο για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Μια Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία Ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες" τόνισε, καλώντας την εργατική τάξη στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και τους άλλους λαούς της περιοχής σε "κοινή συντονισμένη πάλη που θα κατευθύνεται ενάντια στα μονοπώλια και το εκμεταλλευτικό σύστημα" καθώς "μόνο η εργατική εξουσία και η κοινωνική ιδιοκτησία θαλάσσιου, υποθαλάσσιου, χερσαίου πλούτου, μπορεί να εξασφαλίσει συνθήκες διμερών και πολυμερών σχέσεων που θα στηρίζονται στο αμοιβαίο όφελος, με αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς."

Σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι οι επεμβάσεις τους στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέχρι σήμερα έχουν ως κίνητρο τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό και επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα πρόσθεσε ότι "ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν είναι πραγματικοί «σύμμαχοι» της Ελλάδας στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της." 

"Είναι μεγάλο ψέμα ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει τα σύνορά μας, αφού είναι γνωστό ότι γενικώς δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Επομένως, ο ελληνικός λαός έχει έναν ακόμη σοβαρό λόγο να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη στην ελληνική αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της που συνειδητά αποδέχονται τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Είναι ψευτοδίλημμα ότι «αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ θα είχαμε χειρότερα»" είπε ο κ. Κουτσούμπας. 

Επισήμανε τις πολύ μεγάλες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά για την παραχώρηση παντός είδους υποδομών στο ΝΑΤΟ καθώς και για την συμμετοχή μάχιμων δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, προσθέτοντας "η λογική και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», για «σταθερότητα και ασφάλεια» υπό ευρωΝΑΤΟϊκή ομπρέλα και «εθνική ενότητα» για να υπηρετηθούν αυτά, είναι στάχτη στα μάτια των λαών για τις πραγματικές αιτίες των ανταγωνισμών, των πολέμων, από όλες τις αστικές τάξεις και στα Βαλκάνια." 

Υπογραμμίζοντας ότι "οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους" κάλεσε σε κοινή πάλη των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των λαών. 

"Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους" τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας "οι κομμουνιστές στην ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ έχουν γράψει ηρωικές σελίδες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στις δύσκολες ώρες θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα." 

"Ταυτόχρονα, όμως, ο λαός και σ'' αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη, να μην χαριστεί στην αστική κυβέρνηση, που έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί έχει δώσει τα πάντα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καμιά ανοχή και στήριξη στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων. Η εργατική τάξη, ο λαός μας, είναι αναγκαίο, να νικήσει οριστικά και να χτίσει τη δική του εργατική εξουσία, τη σοσιαλιστική κοινωνία, που είναι η μόνη διέξοδος για την εξάλειψη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να ζήσουν ο λαός μας και τα παιδιά του με ειρήνη, με δουλειά, με υψηλού επιπέδου μόρφωση. Έτσι θα καταργηθούν η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια και οι πόλεμοι, που σημαδεύουν το καπιταλιστικό σύστημα" υπογράμμισε.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους στρατευμένους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για πάλη ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων και διεθνών συνθηκών που οδηγεί σε αιματοχυσία των λαών, για απόρριψη των καλεσμάτων "που στο όνομα μιας δήθεν "εθνικής ενότητας", θέλουν να υποτάξουν τον λαό μας στα πολεμικά σχέδια του κεφαλαίου, των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και της ΕΕ", για απομόνωση των "νεοναζί εγκληματιών της Χρυσής Αυγής" καθώς "ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με το απάνθρωπο τέρας του φασισμού-ναζισμού." 

"Οι φαντάροι, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες, είναι ανάγκη να βρεθούν δίπλα και μαζί με το λαό σε κάθε στιγμή του αγώνα" κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: Ιntime