Δ. Αβραμόπουλος: Σε εξέλιξη η έρευνα της OLAF για τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού

Δ. Αβραμόπουλος: Σε εξέλιξη η έρευνα της OLAF για τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαίωσε ότι η έρευνα της OLAF για τα κονδύλια του προφυγικού βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά καταγγελίες ή περιπτωσεις διαφθοράς ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την παρέμβαση της OLAF, o Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «η Επιτροπή έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα κονδύλια της ΕΕ ενώ διαθέτει επιπλέον ένα ιδιαίτερα αυστηρό και εξονυχιστικό σύστημα παρακολούθησης για να πιστοποιεί ότι τα σχετικά κονδύλια διατίθενται κατά τον σωστό τρόπο. Η Επιτροπή διεξάγει τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης για να διασφαλίζει την σωστή εφαρμογή των projects».

«Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά καταγγελίες ή περιπτωσεις διαφθοράς που αφορούν στα Ευρωπαϊκά κονδύλια» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «εφόσον η έρευνα της OLAF βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε κάτι περισσότερο. Δεν γνωρίζουμε, ούτε και πρέπει να γνωρίζουμε την πορεία της ανεξάρτητης αυτής έρευνας».

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάσταση στη Μόρια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε: «Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως τονίσει την κακή κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και έχει τονίσει την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην διάθεση της χώρας δεν έχει ούτε πρόκειται να εκλείψει, το αντίθετο».

«Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για να διορθωθεί η κατάσταση και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης» πρόσθεσε και ενημέρωσε πως «βρέθηκα στην Ελλάδα ξανά δύο εβδομάδες πριν για να συζητήσω με τις ελληνικές αρχές το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης. Συναντήθηκα τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους συναρμόδιους για το μεταναστευτικό Υπουργούς».

Τέλος επισήμανε πως η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης, της ανθρωπιστικής κατάστασης και των εξωτερικών συνόρων για την περίοδο 2014-2020, χαρακτηρίζοντας την βοήθεια αυτή σημαντική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ