Δ. Αβραμόπουλος: Απαραίτητη η αλληλεγγύη στην υποδοχή προσφύγων - Διακυβεύεται το μέλλον της Σένγκεν

Δ. Αβραμόπουλος: Απαραίτητη η αλληλεγγύη στην υποδοχή προσφύγων - Διακυβεύεται το μέλλον της Σένγκεν

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες να συμμετέχουν στην ανάληψη προσφύγων. Μέχρι στιγμής κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Όμως τώρα η επίδειξη αλληλεγγύης είναι κρίσιμος παράγων», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμοπουλος.

«Χρειαζόμαστε ένα ανθεκτικό σύστημα στην Ε.Ε. που δε θα θέτει το βάρος μόνο στους ώμους λίγων κρατών- μελών. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει. Αυτό αποφάσισαν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ομόφωνα κατά την τελευταία Σύνοδο», πρόσθεσε ο Επίτροπος εξηγώντας ότι «διακυβεύεται το μέλλον της ζώνης Σένγκεν και κατά συνέπεια της Ευρώπης, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Γιατί διαφορετικά θα έχουμε και πάλι μόνιμους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.»

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ε.Ε. «θέλει από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση να επεξεργαστεί κοινές λύσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Θα πρέπει να εξεύρουμε με τους γείτονές μας ένα modus operandi, δεν γίνεται αλλιώς».

 

Αναφερόμενος στα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη, ο Επίτροπο είπε: «Θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης στο πρόβλημα. Είδαμε εικόνες προσφύγων που έφτασαν στις ισπανικές ακτές και μετά αμέσως εξαφανίστηκαν. Με ελεγχόμενα κέντρα θα μπορούσαμε να παρεμποδίσουμε κάτι τέτοιο κι επίσης με τη βοήθεια συνοριοφυλάκων και ειδικών της Ε.Ε. σε θέματα ασύλου θα μπορούσαμε ταχέως να ξεκαθαρίζουμε ποιος έχει δικαίωμα να τύχει προστασίας στην Ευρώπη και ποιος πρέπει να γυρίσει πίσω. Δε μιλάμε όμως για κέντρα κράτησης».

Ο κ. Αβραμόπουλος στάθηκε στον ρόλο της Frontex, η οποία -όπως είπε- χρειάζεται ενίσχυση: «Η Frontex υποστηρίζει σήμερα τα κράτη- μέλη με 1.400 συνοριοφύλακες, ενώ έχουμε άλλους 1.500 επιχειρησιακά έτοιμους να αναλάβουν δράση. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μέχρι το 2020 μία πραγματική ευρωπαϊκή συνοριακή αστυνομία με προσωπικό 10.000 άτομα, που θα μπορεί να αποστέλλει δικούς της υπαλλήλους».

«Ναι, πρέπει να προστατεύουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Όμως είναι πολύ απλό να ασκήσει κανείς μία λαϊκιστική πολιτική φόβου. Η πολιτική μας θα πρέπει να αποτυπώνει τις αξίες μας, όχι τους φόβους μας. Οι λαϊκιστικές αφηγήσεις του σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κοινό μας μέλλον», κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ