Crash test μεταξύ 58 χωρών: Τι μέτρα πήραν για τις αναζοπυρώσεις του COVID19

Crash test μεταξύ 58 χωρών: Τι μέτρα πήραν για τις αναζοπυρώσεις του COVID19

Επαναφορά της καραντίνας, κλείσιμο σχολείων, περιορισμοί στις συγκεντρώσεις ατόμων σε διάφορους χώρους και αρνητικό τεστ για κορονοϊό στην περίπτωση διεθνούς ταξιδιού, είναι τα μέτρα που υιοθέτησαν τον Αύγουστο 58 χώρες της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις της πανδημίας στο εσωτερικό της κάθε χώρας από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από το παρατηρητήριο COVID - 19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του ΟΟΣΑ, το μέτρο της καραντίνας επανήλθε στο Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν μέσα στον Αύγουστο για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης αναζωπύρωσης της πανδημίας, ενώ  μερικά lockdown, εφαρμόστηκαν και στη Μ. Βρετανία. 

Αντίθετα, η Φινλανδία χαλάρωσε το μέτρο της τηλε-εργασίας επιτρέποντας στους εργαζομένους να επιστρέψουν στο γραφείο τους, διατηρώντας πάντα την επιφύλαξη της επαναφοράς του μέτρου αν τα πράγματα χειροτερέψουν.

Μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών σε πολλές πολιτείες της Γερμανίας, τα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε όλες τις πολιτείες. Και καθώς καταγράφηκαν νέα κρούσματα σε δύο σχολεία, προληπτικά αποφασίσθηκε να κλείσουν ολόκληρα τα σχολεία και όχι μόνο οι τάξεις όπου παρατηρήθηκαν τα περιστατικά.

Η Ισλανδία μετά από αύξηση των κρουσμάτων επανέφερε τους περιορισμούς των αποστάσεων των δύο μέτρων σε εστιατόρια και μπαρ που πρέπει να κλείνουν στις 11 το βράδυ. Αντίστοιχα και η Ισπανία επαναφέρει τους περιορισμούς και τα μπαρ κλείνουν από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί. Οι τουρίστες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Μετά την εφαρμογή μερικού lockdown στη Βόρεια Αγγλία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησε την άρση πρόσθετων περιορισμών τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Παρόλα αυτά, η Ουαλία και άλλες περιοχές άνοιξαν εστιατόρια και παμπ σε εσωτερικούς χώρους.

Ποιά μέτρα ήταν πιο συχνά

Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, τα μέτρα που προτίμησαν τα κράτη για να κρατήσουν χαμηλά την επιδημιολογική τους καμπύλη ήταν τα ακόλουθα:

Κλείσιμο σχολείων

 Στη Γερμανία, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, τα σχολεία άνοιξαν ξανά και εφαρμόζεται μια πληθώρα συστάσεων για τις μάσκες. Ενώ οι μαθητές και οι δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες στα σχολεία, αλλά όχι στις τάξεις στο Βερολίνο και στο Βρανδεμβούργο. Στην κομητεία του Σλέσβιχ Χολστάιν συνιστάται η χρήση μάσκας και κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Δύο σχολεία στο Mecklenburg Vorpommern έκλεισαν μετά από κρούσματα COVID-19.

Κλείσιμο χώρων εργασίας

● Ελλάδα: Η έκθεση καταγράφει το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί από τις 12 Αυγούστου και μετά.
● Φινλανδία: Έγινε άρση των περιορισμών στην εργασία και των συστάσεων για τηλεργασία την 1η Αυγούστου.
● Ηνωμένο Βασίλειο: Από τις 3 Αυγούστου, οι παμπ και τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίγουν ξανά σε εσωτερικούς χώρους στην Ουαλία.
● Ισλανδία: Από τις 31 Ιουλίου και μετά έχει τεθεί σε ισχύ ο κανόνας απόστασης 2 μέτρων. Τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να κλείνουν στις 11 το βράδυ.

Ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων

● Ηνωμένο Βασίλειο: Τα σχέδια χαλάρωσης των περιορισμών σε εκδηλώσεις, όπως γαμήλιες δεξιώσεις, αναβλήθηκαν για τουλάχιστον μέχρι μετά τις 15 Αυγούστου.

Περιορισμοί στις συγκεντρώσεις

● Αυστρία: Από την 1η Αυγούστου και μετά, επιτρέπονται εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους για έως 500 άτομα και υπαίθριες εκδηλώσεις για έως 750 άτομα.

● Ηνωμένο Βασίλειο: Στις 31 Ιουλίου, τμήματα της Βόρειας Αγγλίας, όπως η ευρύτερη περιοχή του Manchester, το Ανατολικό Lancashire και τμήματα του Δυτικού Yorkshire, μπήκαν σε μερικό lockdown και απαγορεύονται οι συναντήσεις  σε σπίτια.

● Ισλανδία: Στις 31 Ιουλίου, η Ισλανδία επανέφερε τα περιοριστικά μέτρα και μείωσε τις συγκεντρώσεις στα 100 άτομα.

Παραμονή στο σπίτι - lockdown

● Ελβετία: Από τις 5 Αυγούστου, οι ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Ισπανία υποχρεούνται να παραμείνουν σε απομόνωση για 10 ημέρες, εξαιτίας της αύξησης των περιστατικών.

● Καζακστάν: Το lockdown παρατάθηκε έως τα μέσα Αυγούστου.

● Αζερμπαϊτζάν: Το lockdown παρατάθηκε έως τα τέλη Αυγούστου.

Περιορισμοί μετακινήσεων

● Βέλγιο: Αναζωπύρωση των περιστατικών στην επαρχία της Αμβέρσας, οδήγησε τις αρχές σε αυστηρές συστάσεις να αποφεύγονται οι μετακινήσεις από και προς την περιοχή αυτή.

Έλεγχος διεθνών ταξιδιωτών

 ● Αυστρία: Από την 1η Αυγούστου, οι πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστρίας αποκαταστάθηκαν, ενώ και ταξιδιώτες από άλλες χώρες μπορούν να εισέλθουν στην Αυστρία, εάν φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού.

● Ελλάδα: Οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τα χερσαία σύνορα πρέπει να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού για να εισέλθουν στη χώρα.

● Τσεχική Δημοκρατία: Στις 3 Αυγούστου, ενημερώθηκε η λίστα των χωρών χαμηλού κινδύνου που μπορούν να εισέλθουν στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η Ρουμανία έχει αφαιρεθεί από τη λίστα χωρών χαμηλού κινδύνου, ενώ η Τυνησία θα ενταχθεί στη λίστα.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται στη μαύρη γραμμή η εξέλιξη των κρουσμάτων στο εσωτερικό της κάθε χώρας, ενώ η κόκκινη γραμμή αποτυπώνει την ένταση των κυβερνητικών επιλογών σε σειρά μέτρων δημόσιας υγείας για την περιστολή της πανδημίας.