COVID-19: Πώς επηρεάζει τους ηλικιωμένους και ποια είναι τα μέτρα προστασίας;

COVID-19: Πώς επηρεάζει τους ηλικιωμένους και ποια είναι τα μέτρα προστασίας;

H ομάδα των κορονοϊών είναι μια μεγάλη ομάδα ιών που είναι κοινοί στους ανθρώπους και μπορούν να προκαλέσουν από απλό κρύωμα μέχρι βαριά ασθένεια, όπως πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια. 

Γιατί οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο;

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα που περιλαμβάνουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια και υπέρταση έχουν περισσότερο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους η άμυνα του οργανισμού είναι μειωμένη με αποτέλεσμα να νοσούν ευκολότερα και να παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές, ενώ είναι πιθανόν να έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα που τους κάνουν ακόμα ποιο ευάλωτους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19 στους ηλικιωμένους;

Τα συμπτώματα του COVID-19 που παρουσιάζονται από 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση περιλαμβάνουν: πυρετό, βήχα και δυσκολία στην ανάσα. Με την παρουσία ενός ή κάποιου από τα συμπτώματα είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας και να πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Η επικοινωνία με τον ιατρό μας είναι απαραίτητη και η συνεχής αυτοπαρακολούθηση και ενημέρωση του ιατρού ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς δεδομένου του αυξημένου ποσοστού νόσησης και επιπλοκών που παρουσιάζουν. «Μένουμε σπίτι» προσέχοντας την υγεία μας. Παράλληλα ενημερώνουμε συγγενείς και φίλους με τους οποίους επικοινωνούμε καθημερινά και τους κρατάμε ενήμερους για την κατάσταση της υγείας μας.

Με προστατεύει η μάσκα;

Η μάσκα πρέπει να φοριέται από άτομα με συμπτώματα που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, από επαγγελματίες υγείας και από φροντιστές. Η συνεχής απολύμανση των χεριών αποτελεί τον βασικό τρόπο προστασίας από τον ιό.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ και να αντιμετωπίσω την πανδημία παραμένοντας σπίτι;

  • Προμηθεύομαι τα φάρμακα μου που ήδη λαμβάνω, εγκαίρως
  • Παραγγέλνω τηλεφωνικά τα τρόφιμα
  • Φροντίζω την ενυδάτωση και διατροφή μου
  • Ακολουθώ καθημερινό πρόγραμμα υγιεινής
  • Ακολουθώ καθημερινό πρόγραμμα άσκησης
  • Επικοινωνώ με συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα
  • Ενημερώνω τον γιατρό μου για οποιαδήποτε μεταβολή της υγείας μου