Coca-Cola: Το βαρύ πυροβολικό του Χρηματιστηρίου

Coca-Cola: Το βαρύ πυροβολικό του Χρηματιστηρίου

Θέτουμε στο μικροσκόπιο τη μεγαλύτερη από πλευράς κεφαλαιοποίησης εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (8,82 δισ.€), το «βαρύ πυροβολικό» της περιφερειακής μας αγοράς. Η Coca‑Cola HBC (Coca‑Cola Τρία Εψιλον Εταιρεία Εμφιάλωσης) είναι συνεργάτης εμφιάλωσης της Coca‑Cola Company. Αυτό σημαίνει ότι η Coca‑Cola Company κατασκευάζει και πωλεί συμπυκνώματα, βάσεις και σιρόπια στους συνεργάτες εμφιάλωσής της, κατέχει τις μάρκες και είναι υπεύθυνη για τις πρωτοβουλίες μάρκετινγκ των καταναλωτών. Χρησιμοποιεί τα συμπυκνώματα και τα σιρόπια για την κατασκευή, συσκευασία, εμπορία και διανομή των τελικών επώνυμων προϊόντων στους εμπορικούς της εταίρους και καταναλωτές. 

Δραστηριοποιείται σε 28 χώρες, περιέχει 197 μάρκες στο ποικίλο χαρτοφυλάκιό της και έχει 615 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές παγκοσμίως. Μαζί με την Coca‑Cola Light, τη Sprite και τη Fanta, που έχουν επίσης άδεια από την Coca‑Cola Company, είναι τέσσερα από τα πέντε καλύτερα αλκοολούχα ποτά με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Ακόμα, τα ποτά -νερό, χυμοί, τσάι και ενεργειακά ποτά- αποτελούν έως και το 31% του όγκου της.

Το 1969 η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ιδρύει τα γραφεία της στην Αθήνα και γίνεται επίσημα εμφιαλωτής της Coca-Cola Company. Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. δημιουργήθηκε το 2000, μετά τη συγχώνευση της Coca-Cola Beverages Plc. με την τότε Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (3Ε). Στις 29 Απριλίου 2013, η Coca-Cola HBC AG αποκτά το σύνολο των κοινών μετοχών της Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε., έπειτα από δημόσια πρόταση ανταλλαγής μετοχών και εισάγεται στην premium κατηγορία της Επίσημης Αγοράς της UK Listing Authority.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η εταιρεία εντάσσεται στους δείκτες FTSE 100 και FTSE All Share του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Παράλληλα συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες Dow Jones Sustainability Indexes (DJSI) για το έτος 2014, για έβδομη συνεχόμενη φορά, ενώ κατατάσσεται 1η στην Ευρώπη και στον κόσμο μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών ποτών όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Στις 24 Ιουλίου 2014, η Coca-Cola HBC AG ανακοινώνει την έξοδό της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές της εταιρείας ανήκουν κατά 23,3% στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Κar-Τess Holding, 23,2% στην Coca-Cola Company, ενώ το υπόλοιπο 53,5% διαπραγματεύεται στα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Αθηνών.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Οσον αφορά τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα έσοδα του ομίλου σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση υποχώρησαν κατά 14,7%, με τον όγκο πωλήσεων μειωμένο κατά 9,2% και τα έσοδα ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση μειωμένα κατά 6,1%, καθώς η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στο κανάλι εκτός σπιτιού, οδηγώντας σε χαμηλότερο όγκο πωλήσεων, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να προέρχεται από τις συσκευασίες άμεσης κατανάλωσης, γεγονός που επηρέασε με τη σειρά του αρνητικά το μείγμα τιμών. 

Η αύξηση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανά τομέα δραστηριότητας επηρεάστηκε σημαντικά από την έκταση των περιοριστικών μέτρων, τον χρόνο και τον ρυθμό χαλάρωσής τους και τη σχετική έκθεση στο κανάλι κατανάλωσης εκτός σπιτιού. Στις αναπτυγμένες αγορές είχε μείωση -21,1%, καθώς οι χώρες αυτού του τομέα ήταν οι πρώτες που επέβαλαν περιοριστικά μέτρα και αντλούν σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους από το κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης. Στις αναπτυσσόμενες αγορές είχε μείωση -16,4%, καθώς αρκετές από τις μεγαλύτερες χώρες χαλάρωσαν πιο νωρίς τα περιοριστικά μέτρα και ο τομέας έχει σχετικά μικρότερη έκθεση στο κανάλι της κατανάλωσης εκτός σπιτιού και στις αναδυόμενες αγορές -8,4%, χάρη στην ανάπτυξη στη Νιγηρία και τη χαμηλή έκθεση στο κανάλι της κατανάλωσης εκτός σπιτιού στη Ρωσία.

Η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους των πρώτων υλών και οι χαμηλότερες τιμές των συσκευασιών PΕΤ αντιστάθμισαν την επιδείνωση των συναλλαγματικών διαφορών.

Ο αυστηρός έλεγχος του κόστους οδήγησε στην εξοικονόμηση 61 εκατ.€ σε σύνολο ετήσιας προγραμματισμένης εξοικονόμησης δαπανών 100 εκατ.€, ενώ οι συγκρίσιμες λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,8%. Η λειτουργική απομόχλευση οδήγησε σε μείωση του περιθωρίου των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 2,3 μ.β., σε 7,4%. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 35,8% και έφτασαν τα 208,8 εκατ.€

Τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,355€ καταγράφοντας μείωση κατά 42,0%, ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,341€ σημειώνοντας μείωση κατά 36,4%.

Παρά την επιδείνωση που σημείωσαν το α' εξάμηνο του έτους οι καθαρές ταμειακές ροές κατά  117,8 εκατ.€, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ο ισχυρός ισολογισμός και η επαρκής ρευστότητα της εταιρείας διατηρούνται μετά την καταβολή μερίσματος ύψους 0,62€ τον Ιούλιο, με ταμειακά διαθέσιμα 1 δισ.€. 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Φιλελεύθερος που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Αυγούστου.