CNN: Ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ ό,τι ώρα ήθελε

CNN: Ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ ό,τι ώρα ήθελε

Ο βετεράνος δημοσιογράφος και θρύλος για την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate Καρλ Μπερνστάιν αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες κατά τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ήταν αρκετές φορές απροετοίμαστος, να παρακάμπτει τα πρωτόκολλα ασφαλείας και διπλωματίας, έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πηγές του CNN συγκλίνουν με το αφήγημα του βιβλίου του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, βάση του οποίου ο Τούρκος ηγέτης πίεζε συνεχώς τον Τραμπ για πολιτικές παραχωρήσεις και άλλες χάρες – αποτελώντας πηγή ανησυχίας για τους στενούς συνεργάτες του, όπως ο στρατηγός ΜακΜάστερ, ο Τζον Μπόλτον, ο Νταν Κοουτς κι ο Τζον Κέλι.

Ιδιαίτερα προκαλούσε κάκιστη εντύπωση η ευκολία με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος παρέκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον Τραμπ.

Η αίσθηση ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”) αναφέρει μια πηγή του Μπερνστάιν.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να γνωρίζει πότε μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με τον Πρόεδρο Τραμπ, ώστε ορισμένοι βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν πειστεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσαν το καθημερινό πρόγραμμα του Τραμπ και παρείχαν πληροφορίες στον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με το πότε ο Πρόεδρος θα είναι διαθέσιμος για να δεχθεί το τηλεφώνημά του. Σε μερικές περιπτώσεις ο Ερντογάν του τηλεφώνησε όταν έπαιζε γκολφ και ο Τραμπ καθυστερούσε το αγαπημένο του παιχνίδι, για να μιλήσουν επί μακρόν.

Δύο πηγές περιέγραψαν τον Πρόεδρο ως ανεπαρκή, σχετικά με την ιστορία της συριακής σύγκρουσης και της Μέσης Ανατολής γενικά, και ανέφεραν ότι συχνά ήταν απρόσεκτος και δεν είχε επαρκείς γνώσεις για να συμμετάσχει με ισότιμους όρους σε μια συζήτηση πολιτικής με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντα έκανε ό,τι ήθελε στις συζητήσεις του με τον Τραμπ. Σύμφωνα με τον Μπερνστάιν και το CNN επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμος Μπόλτον βάση του οποίου ο Ερντογάν είχε θέσει το ζήτημα της τουρκικής τράπεζας Halkbank η οποία είχε παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι βλαβερές πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τη Συρία – συμπεριλαμβανομένης της εντολής του Προέδρου για απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, οι οποίες στη συνέχεια επέτρεψαν στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους που βοήθησαν τις ΗΠΑ να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να το νικήσει- εξασθένησαν τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Η εντολή του Τραμπ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα του Ερντογάν να τηλεφωνεί όποτε ήθελε στον Τραμπ και να τον πείθει.

Στο μακροσκελές δημοσίευμα ο Μπερνστάιν αναφέρεται καινστην συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την οποία αποκάλεσε "ηλίθια", την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την οποία είχε χαρακτηρίσει "ανεγκεφαλη", τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο είχε ιδιαίτερη σχέση και την απαξιωτική συμπεριφορά για τους ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας και άλλων χωρών.