CNN, Financial Times, BBC: Τι θα κάνει ο Μπάιντεν με Κίνα, Ρωσία, Τουρκία

CNN, Financial Times, BBC: Τι θα κάνει ο Μπάιντεν με Κίνα, Ρωσία, Τουρκία

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που θα συναντήσει ο Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν έρχεται για να αλλάξει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές του Τραμπ από τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους. Η σκληρή γραμμή για την Κίνα, οι κυρώσεις για τη Ρωσία και η πρόκληση της Τουρκίας αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων τις οποίες δίκτυα όπως το CNN, το BBC και η Financial Times επιχειρούν να αναλύσουν. 

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές επί ενός Ντόναλντ Τραμπ που πρέσβευε τον εθνικισμό του "Πρώτα η Αμερική", της μονομέρειας, της εγκατάλειψης συμμάχων και διεθνών συμφωνιών μπορεί να σηματοδοτήσει μια δραματική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ έναντι του πλανήτη, αναφέρει το CNN.

Κι αυτό γιατί οι απόψεις του Μπάιντεν είναι πολύ πιο παραδοσιακές όσον αφορά στον ρόλο  και τα συμφέροντά της Αμερικής , που εδράζονται  στις κοινές δυτικές δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς που διαμορφώθηκαν μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που θα συναντήσει από τα στιγμή που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας του είναι μεγάλες. Ο  κόσμος έχει αλλάξει από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι εχθροί της - είτε επειδή τους  ενθάρρυνε με τη στάση του είτε επειδή τους το επέτρεψε ο Τραμπ – έχουν ενισχυθεί. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν τη ματαιοδοξία του Τραμπ, "χάιδευαν" το εγώ του δρέποντας καρπούς και ορισμένοι είναι τώρα ουσιαστικά ισόβιοι στα αξιώματά τους.

Κίνα

To CNN εκτιμά για την Κίνα ότι θα συνεχιστεί η σκληρή γραμμή του απερχόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου στο εμπόριο, την κλοπή της πνευματικής περιουσίας και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. 

Από την πλευρά του το BBC αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Κίνα να προσπαθήσει να βρει "πλεονέκτημα" στην προθυμία του Τζο Μπάιντεν να ζητήσει συνεργασία σε μεγάλα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο ο νέος πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί να εργαστεί για να "διορθώσει" τις συμμαχίες της Αμερικής, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο αποτελεσματικές στον περιορισμό των φιλοδοξιών της Κίνας υπέρ της δύναμης από την προσέγγιση του Τραμπ. 

H Financial Times επικαλείται έναν σύμβουλος του Μπάιντεν ο οποίος περιέγραψε τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του εκλεγμένου προέδρου ως "Κίνα. Κίνα. Κίνα. Ρωσία ". Η ομάδα Μπάιντεν θα κληρονομήσει μια Υπουργείο Εξωτερικών που βλέπει το Πεκίνο με πολύ μεγαλύτερη ανησυχία από ό, τι στην εποχή του Ομπάμα. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιος συνδυασμός συνεργασίας, ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης θα χρησιμοποιήσει Μπάιντεν για να συνεργαστεί με τον αντίπαλο των ΗΠΑ. Παρότι, πιθανότατα θα αρνηθεί να ξεκινήσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον ηγετικό παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής, θα επιδιώξει να προωθήσει τις δικλείδες ασφαλείας που διέπουν την τεχνολογία και τις επενδύσεις. Θα διατηρήσει επίσης μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στις ΗΠΑ στο κατώφλι της Κίνας.

Ρωσία

Ως προς τη Ρωσία οι σχέσεις σε ηγετικό επίπεδο σίγουρα θα αλλάξουν αφού δεν θα υπάρχει πλέον στο Λευκό Οίκο ένας Τραμπ που να δίνει συχνά την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να συγχωρήσει τον Πούτιν για ενέργειες που αντιβαίνουν τις διεθνώς αποδεκτές νόρμες. Ο Μπάιντεν θα διατηρήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αλλά θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη Μόσχα για να παραμείνει σε ισχύ ό,τι απέμεινε από τις διεθνείς συνθήκες για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, αναφέρει η ανάλυση του CNN.

Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να σκληρύνει τη γραμμή των ΗΠΑ στη Ρωσία και να "επιβάλει πραγματικό κόστος" στη χώρα για παραβιάσεις των διεθνών κανόνων. Η υποστήριξή του για ένα ισχυρό ΝΑΤΟ στοχεύει ρητά στην καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας και έχει δεσμευτεί να σταθεί με τη ρωσική κοινωνία των πολιτών ενάντια σε αυτό που αποκαλεί "κλεπτοκρατικό αυταρχικό σύστημα" του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνει από την πλευρά της η εφημερίδα Financial Times.

Στο γεγονός ότι το Κρεμλίνο "θυμάται" καλά τον Μπάιντεν αναφέρεται το BBC ο οποίος το 2011 ως αντιπρόεδρος είχε πει ότι αν ήταν στη θέση του Πούτιν, δεν θα ήταν εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος γιατί κάτι τέτοιο ήταν κακό για τη χώρα και για τον 

Η Μόσχα άλλωστε φοβάται ότι η προεδρία του Μπάιντεν θα σημαίνει περισσότερη πίεση και περισσότερες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον. 

Τουρκία

Πρόκληση για τον Μπάιντεν θα είναι και η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ανοίξει σειρά μετώπων στην ευρύτερη περιοχή για να εκτρέψει την προσοχή της τουρκικής κοινής γνώμης από τις αποτυχίες του. Όπως σημειώνει  το CNN σε ανάλυσή του "η επιθυμία του Τραμπ για απεμπλοκή των ΗΠΑ από την περιοχή έστειλε στον Ερντογάν το μήνυμα ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν θα κινηθούν για τον περιορίσουν. Έκτοτε ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε πλήγμα στη νατοϊκή συμμαχία αγοράζοντας ρωσικά όπλα κι υποστηρίζοντας επιθέσεις στα συμφέροντα της Αμερικής και των Ευρωπαίων συμμάχων της στη Μέση Ανατολή με τρόπο που είναι απίθανο να είχαν ανεχθεί προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις".

Η υλοποίηση του  οράματος του Μπάιντεν για τη νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Επί μία τετραετία κυβερνήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή κι αλλού γίνονταν μάρτυρες των παλινωδιών της απερχόμενης κυβέρνησης που υπονόμευαν τις παραδοσιακές συμμαχίες και απειλούσαν την παγκόσμια τάξη. Τη μία μέρα ο Τραμπ διέταζε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας τους Κούρδους συμμάχους κατά του ISIS έρμαιο στις διαθέσεις του Ερντογάν και μετά από λίγο άλλαζε πορεία, έχοντας στο μεταξύ βλάψει το κύρος της χώρας του κι  έχοντας αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Πούτιν, τον Άσαντ και τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν καλείται τώρα να πείσει τους συμμάχους ότι οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστος εταίρος. Και πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρει, όταν τα εκατομμύρια των ψήφων που απέσπασε και φέτος ο Τραμπ απέδειξαν ότι το 2016 δεν ήταν απλώς μια παρένθεση κι ότι μπορεί σε μια τετραετία να ανέλθει στην εξουσία ένας άλλος πρόεδρος που να ανατρέψει τις συμφωνίες του Μπάιντεν, όπως έκανε ο προκάτοχός του με εκείνες του Ομπάμα;

H Financial Times αναφέρεται στις σχέσεις του Μπάιντεν με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χώρες συμμάχους τών ΗΠΑ οι οποίες έχουν ισχυρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με το Ιράν. Παράλληλα όμως τα Εμιράτα θα ήθελαν από τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.

 Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ για εκλογή Μπάιντεν: Θα βρούμε ξανά έναν σύμμαχο και εταίρο στις ΗΠΑ