CNBC: O Tζακ Μα... ξεκουράζεται, δεν αγνοείται

CNBC: O Tζακ Μα... ξεκουράζεται, δεν αγνοείται

Μετά τις φήμες που ξέσπασαν και τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον συνιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα να αγνοείται μετά τη διαμάχη του με τις κινεζικές αρχές, πηγές του δικτύου CNBC υποστηρίζουν ότι ο δισεκατομμυριούχος επιθυμεί να ξεκουραστεί. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Φαμπερ του δικτύου CNBC, ο Μα δεν αγνοείται όπως εικάζεται, αλλά προτιμά για την ώρα να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιλέγοντας ο ίδιος το πότε θα επιστρέψει.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα, όπως του περιοδικού Time και της Wall Street Journal, αναφέραν ότι τελευταία φορά φορά που εθεάθη ο Μα ήταν στις 24 του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ δεν εμφανίστηκε στο φινάλε ενός τάλεντ σόου τον Νοέμβριο, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος. Το τελευταίο tweet του Τζακ Μα ήταν στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Κινέζος μεγιστάνας άσκησε κριτική στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για το γεγονός ότι εμποδίζουν την καινοτομία, ενώ υποστήριξε ότι οι τράπεζες της χώρας υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων». 

Αυτή η ομιλία φαίνεται ότι εξόργισε τα στελέχη του κόμματος και στις 2 Νοεμβρίου, ο Μα κλήθηκε από τις κινεζικές αρχές για ανάκριση. Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου Ant Financial, ενώ προηγουμένως είχε δώσει το «πράσινο φως». 

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι κινεζικές αρχές είχαν δώσει εντολή στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες κατά των μονοπωλίων. 

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή στην Ant να εκποιήσει ορισμένες από τις επενδύσεις της, κυρίως σε εταιρείες fintech, εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει κανόνες, όπως η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, ανέφερε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.