CNBC: Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ μπορεί να κρατήσει μέχρι το 2023

CNBC: Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ μπορεί να κρατήσει μέχρι το 2023

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια έλλειψη τσιπ θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ενδεχομένως μέχρι το 2023 κάνουν αναλυτές τους οποίους επικαλείται το δίκτυο CNBC, λόγω της ζήτησης που ξεπερνά κατά πολύ την ικανότητα προσφοράς. Η έλλειψη δυσχεραίνει όλους τους κλάδους, όπως εκείνους των αυτοκινήτων και των smartphones – αν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δυσκολεύονται περισσότερο.

Πολλές εταιρείες είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται λόγω έλλειψης ημιαγωγών, που προκλήθηκε από την πανδημία Covid και κλιμακώθηκε εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Ο Γκλέν Ο' Ντόνελ, αντιπρόεδρος στη συμβουλευτική εταιρεία Forrester, πιστεύει ότι η έλλειψη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το 2023. «Επειδή η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή και η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη, αναμένουμε ότι αυτή η έλλειψη θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το 2023», έγραψε σε blog. Ο Ο΄ Ντόνελ αναμένει ότι η ζήτηση για υπολογιστές, που περιέχουν μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ, θα περιοριστεί το επόμενο έτος, αλλά «όχι πολύ»

Ο Τσακ Ρόμπινς, επικεφαλής της Cisco, είπε πως «νομίζουμε ότι έχουμε άλλους έξι μήνες να περάσουμε βραχυπρόθεσμα. Οι προμηθευτές αναπτύσσουν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Και αυτό θα βελτιώνεται μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες».

Η επέκταση της χωρητικότητας/ δυνατοτήτων (capacity) θα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία- μεταξύ των οποίων το 5G, το cloud computing, το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη- ωθούν μια μεγάλη αύξηση στη ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, CIO της Plurimi Investment Managers, δήλωσε στο CNBC και ειδικότερα στην εκπομπη «Street Signs Europe» την περασμένη εβδομάδα, ότι πιστεύει ότι η έλλειψη chip θα διαρκέσει 18 μήνες. «Δεν είναι μόνο αυτοκίνητα. Είναι τηλέφωνα. Υπάρχουν τόσα πολλά προϊόντα τώρα που έχουν τσιπ από ότι στο παρελθόν», είπε.

Η Semiconductor Industry Association λέει πως το 75% των παγκόσμιων κατασκευαστικών δυνατοτήτων είναι στην ανατολική Ασία. Οι TSMC και Samsung (Ταϊβάν και Νότια Κορέα αντίστοιχα) είναι οι κυρίαρχοι «παίκτες».

Η φαινομενικά ακόρεστη ζήτηση είναι ο λόγος που η Intel ανακοίνωσε ένα σχέδιο ύψους 20 δισ. δολαρίων για τη σημαντική επέκταση της παραγωγής, μεταξύ των οποίων δύο νέα εργοστάσια στην Αριζόνα.