CNBC: Ελλάδα, Ιταλία και Ρωσία οι κορυφαίες αγορές του 2019

CNBC: Ελλάδα, Ιταλία και Ρωσία οι κορυφαίες αγορές του 2019

Στην κορυφαία θέση των παγκόσμιων αγορών για το 2019Β τοποθετεί το Χρηματιστήριο Αθηνών το CNBC σε δημοσίευμά του,Β επισημαίνοντας την αύξηση του Γενικού Δείκτη κατά 43% μέσα στο 2019, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στην αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πιο αναλυτικά, το δημοσίευμα του CNBC είναι αφιερωμένο στις αγορές που κυριάρχησαν με τις επιδόσεις του κατά το 2019, με την αρθρογράφο να τοποθετεί μεταξύ των κορυφαίων χρηματιστηριακών αγορών το ΧΑ, υψηλότερα από άλλες αγορές που επίσης κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, όπως η Ιταλία και η Ρωσία, ενώ αναφορά γίνεται και στον ρόλο που διαδραμάτισε η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Russ Moud της βρετανικής επενδυτικής πλατφόρμας Aj Bell, αρχικά «αρκετοί επενδυτές φάνηκαν να υποτιμούν τις παραπάνω αγορές λόγω της πολιτικής αστάθειας, των αυξημένων κινδύνων και της ευαλωτότητάς τους, αγνοώντας ωστόσο πως η μεγάλη κερδοφορία δεν επιτυγχάνεται μέσω των ασφαλών επενδύσεων».

Στο δημοσίευμα του CNBC αναλύεται επισταμένα η επίδοση του Γενικού Δείκτη κατά το 2019, ο οποίος καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των πιο κερδοφόρων αγορών της χρονιάς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο άρθρο επισημαίνεται η αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία, καθώς η ανάπτυξη επιταχύνθηκε λόγω των περικοπών στις δαπάνες και της τόνωσης των επενδύσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Aθανασία Κοκκινογένη, επικεφαλής αναλύτρια τηςΒ DuckerFrontier.

Εκτενής αναφορά γίνεται και στις επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες κατά το 2019 σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε αύξηση κατά 250%, ενώ αυτή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 171%. Αύξηση 71% κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 67%.

Η οριστική άρση των capital controls στις τράπεζες σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηρακλής» με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων έδωσε περαιτέρω ώθηση στην τραπεζική κερδοφορία, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται και ο κομβικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρτικής Τράπεζας, η οποία μέσω της νομισματικής της πολιτικής κατάφερε να μειώσει δραματικά το κόστος δανεισμού και να επιτρέψει στην Ελλάδα.