7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων

Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά - Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων

Την προσαγωγή τεσσάρων υπόπτων για το ενδεχόμενο να προκάλεσαν την πυρκαγιά που κατέκαψε δασικές εκτάσεις, σπίτια και αυτοκίνητα  στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εξέλιξη της κατάστασης. 

Αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση με πολλές ωστόσο ακόμα εστίες, δήλωσε, στην έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Όπως είπε, το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές και παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην πυρκαγιά την οποία συντονίζει ο Αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4 προσαγωγές υπόπτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε την ενημέρωση λέγοντας ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 11.39 νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας και γρήγορα πήρε διαστάσεις λόγω πολλών των ανέμων με πολλά μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα οι φλόγες να κινηθούν άμεσα ανάμεσα σε οικισμούς και κατοικίες, ενώ στη νοτιοδυτική της πορεία πέρασε από τις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου.

Εστάλησαν, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς δύο sms στους κατοίκους για οδηγίες για την ασφάλεια των ίδιων και των σπιτιών τους.

Η κατάσταση ήταν δύσκολη και επίπονη, συνέχισε, ενώ σημείωσε ότι για την κατάσβεση παίρνουν μέρος 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα ανάμεσά τους το Berier-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Άμεση κινητοποίηση και στοχευόμενη, ήταν η παρέμβασή όλων των δυνάμεων επιχειρησιακών και πολιτικών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Διόνυσου- Σταμάτας τόνισε ο υπουργός Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 Όπως είπε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός «ήμασταν όλοι εδώ… Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά που μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα».   

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμα ότι οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.   

«Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή από όπου πέρασε η φωτιά είναι στις 18 περιοχές όπου η πολιτική προστασία έκανε καθαρισμούς γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η φωτιά κινούνταν από δέντρο σε δέντρο και όχι στο έδαφος, όπου θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές.

Οι καταγγελίες για εμπρησμό

Νωρίτερα στις φλόγες παραδόθηκαν αυλές σπιτιών και αυτοκίνητα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή της Σταμάτας και κινήθηκε ανάμεσα σε Ροδόπολη και Διόνυσο, με το πύρινο μέτωπο να περιορίζεται μετά τις 5 το απόγευμα και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στις διάσπαρτες εστίες για την αποφυγή αναζωπυρώσεων. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες “γλείφουν” και σπίτια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης. 

«Ακόμα είναι δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν εστίες. Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω κάτι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, για την υπό εξέλιξη φωτιά στην περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κοινοτάρχη Ροδόπολης Βασίλη Κλεφτάκη, στην ΕΡΤ, έχουν προκληθεί ζημιές σε 20 σπίτια, ενώ έκανε λόγω για εμπρησμό. Είναι «καθαρός εμπρησμός», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον διάσπαρτες εστίες στην περιοχή. 

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, αναφερόμενος στο συνολικό πύρινο μέτωπο δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι «είμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση με τη φωτιά», αναφέροντας πως αν και η φωτιά δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο η εικόνα της είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με προηγουμένως.

«Mας δυσκολεύει το γεγονός ότι υπάρχουν σπίτια πολλά ανάμεσα στη βλάστηση. Αυτό προσπαθούμε να διασώσουμε, εν πρώτοις την ανθρώπινη ζωή. Δύσκολο για εμάς, όλα μαζί άνεμος, θερμοκρασία. Όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί εδώ», τόνισε.

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής εστιάζουν στον λόφο Πνυκός, όπου είναι το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς, ενώ η  μεγάλη  πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε το μεσημέρι μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης, οδήγησε στην εκκένωση του οικισμού «Γαλήνη».

Στο σημείο επιχειρούν ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις με 141 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 45 οχήματα, 12 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη ενώ στην μάχη επιστρατεύθηκε και το αεροσκάφος Beriev – 200. 

Νωρίτερα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Σημειώνεται, ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Ισχυροί άνεμοι

«Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες του οικισμού "Γαλήνη". Τις προσπάθειες δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν πλέον έως και τα 6 μποφόρ», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Οι φλόγες γλείφουν και σπίτια»
 

Όπως είχε προειδοποιήσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες “γλείφουν” και σπίτια».

Λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς - Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Διονύσου, από την συμβολή της με την οδό Θησέως ενώ ήδη από νωρίς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Αγίου Ιωάννου από την συμβολή της με την Λεωφόρο Ροδοπόλεως.

Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Οδό Μακαρίου από την Λεωφόρο Δροσιάς- Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου από την Κωνσταντινουπόλεως, και από την Λεωφόρο Διονύσου από την Συμβολή της με Λ. Θεοχάρη Καίρη, ενώ δεν γίνεται κυκλοφορία οχημάτων στη Λεωφόρο Διονύσου από την Συμβολή της με την Οδό Κυδωνίων και στην Λεωφόρο Διονύσου από την Συμβολή της με την Οδό Ανατολής.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία από την ανώνυμη οδό στο ύψος του Άγιου Πέτρου Πλησίον του 414 Σ.Ν.Ε.Ν που οδηγεί στη Λεωφόρο Διονύσου.


Μήνυμα ετοιμότητας

Παράλληλα, μήνυμα ετοιμότητας από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στάλθηκε στους πολίτες για τη μεγάλη φωτιά.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η επείγουσα ειδοποίηση από το 112.

«Κλείστε καμινάδες και παράθυρα»

 

Επείγουσα ειδοποίηση έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.