7ος χρόνος, ημέρα 2219η
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Χρηστάκης: Ο ιός είναι το πρόβλημα και όχι τα μέτρα

Χρηστάκης: Ο ιός είναι το πρόβλημα και όχι τα μέτρα

«Πολύ σοβαρό» χαρακτήρισε τον κορονοϊό ο κ. Νικόλας Χρηστάκης, Καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Yale καθώς όπως είπε σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει.

Όπως είπε στο συνέδρίο της Καθημερινής για την Υγεία, για κάθε καινούργια μόλυνση έχουμε τρεις ασθενείς, ακόμα και στον ανοσοποιημένο πληθυσμό: «Βρισκόμαστε κάπου στη μέση των 2 σοβαρότερων πανδημιών που έχουμε ζήσει.

«Υπολογίζαμε ότι στην Ελλάδα οι νεκροί θα φτάσουν σε 20.000. Φτάνουμε στο τέλος της αρχής, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πανδημία. Έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό τον τρόπο. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πανδημίες. Το βλέπουμε ακόμα και στον Όμηρο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χρηστάκης υπογράμμισε ότι τώρα βρισκόμαστε στην άμεση φάση – ελπίζουμε να τελειώσει εντός 22, βιώνουμε όλο το φορτίο.

Ανοσία αγέλης και μετά ενδιάμεση φάση, θα είναι σαν τσουνάμι, τα νερά θα υποχωρήσουν και θα κάνουμε αποτίμηση, συνέχισε ο κ. Χρηστάκης, λέγοντας πως αυτό θα συμβεί μέχρι το 2024: Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι.

Έπειτα, ακολουθεί η μετά την πανδημία φάση: Θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική. Η Covid-19 θα έχει και ένα βιολογικό τέλος. Θα καταντήσει τελικά σαν μια γρίπη, σαν την ιλαρά, θα γίνει μια ενδημική νόσος.

Βραχυπρόθεσμα έχουμε πολλά ακόμα που θα μας εκπλήξουν. Θα χρειαστούν 4-5 ακόμα χρόνια έως ότου αρχίσουν να μειώνονται τα κύματα της πανδημίας. Αυτό έχει να κάνει και με τα δημογραφικά στοιχεία, το κλίμα, ο πλούτος και η ευημερία μιας κοινωνίας, εξήγησε ο κ. Χρηστάκης,