Χρηματιστήριο Αθηνών: Mεγάλα περιθώρια για τις εισηγμένες που έχουν μείνει πίσω στο ταμπλό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Mεγάλα περιθώρια για τις εισηγμένες που έχουν μείνει πίσω στο ταμπλό

Mε μειωμένο όγκο συναλλαγών καθαρής αξίας   57,15 εκατ. ευρώ , σχέση ανοδικών/καθοδικών στο 1:1,1 και αξιόλογη  κατοχύρωση κερδών τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης κατέληξε η χθεσινή ημέρα, διατηρώντας πάντως τη βραχυπρόθεσμη ανοδική της τάση.

«Τσίμπησαν» οι αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα με το ελληνικό 10 ετες να επανέρχεται στο 1,13%, ο δε τραπεζικός κλάδος συγκράτησε τα κεκτημένα, προετοιμάζοντας την επόμενη κίνησή τους πάνω από τις 608 μονάδες. Λόγω της βραδινής σημερινής αναδιάρθρωσης  των δεικτών του MSCI αναμένεται αυξημένος τζίρος αλλά και μεταβλητότητα τιμών , ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ και Τιτάνα. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζοντας τη συνολικότερη εικόνα της ελληνικής αγοράς, παρατηρούμε δεικτοβαρείς τίτλους αλλά και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης  να υστερούν έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Αξίζει να επισημάνουμε ότι όσον αφορά τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και εάν εξαιρέσουμε τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, τα κέρδη  ξεπέρασαν τα αντίστοιχα του 2019 και σε επίπεδο λειτουργικών κερδών και σε επίπεδο τελικής γραμμής. 

Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις εταιρειών που  επλήγησαν στοχευμένα λόγω των δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας , στους κλάδους διύλισης, κατασκευών, λιανικού εμπορίου και κυρίως μετοχές εταιρειών που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό δεδομένης  της  απότομης  παγκόσμιας ύφεσης , ουδείς έμεινε αλώβητος άλλωστε στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Θέτουμε στο διαγραμματικό μας μικροσκόπιο, τρεις μετοχές εξαιρετικού ενδιαφέροντος καθώς έχουν χάσει διαγραμματικό έδαφος , κινούνται σε επίπεδα  αρκετά χαμηλότερα από την αρχή της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2020, αλλά  βρίσκονται σε φάση οικονομικής επανόδου και βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους ,  έχοντας μεγαλύτερα περιθώρια επαναφοράς  σε σχέση  με τίτλους  που άρχισαν να έχουν απαιτητικές αποτιμήσεις.

ΤΙΤΑΝ 

Ο  Όμιλος διατήρησε αμυντική στάση  εν μέσω πανδημίας το 2020 και παρά το γεγονός της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, η μετοχή  είχε αξιόλογη πτώση μέσα στην περσινή χρονιά. To α΄ εξάμηνο του 2021, εμφάνισε   εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών κερδών, αλλά η αύξηση των τιμών ενέργειας   λειτούργησε ανασταλτικά πλήττοντας τα  λειτουργικά κέρδη.

ΤΙΤΑΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Από τα υψηλά του Μαΐου και τα18,04 ευρώ, η μετοχή ξεκίνησε μια πλαγιοκαθοδική κίνηση εντός του καναλιού S1-S2, κινούμενη τις τελευταίες εβδομάδες κάτω και από τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων. Ο τίτλος προετοιμάζει την ανοδική διαφυγή από το κανάλι και με ταυτόχρονη ανοδική διάσπαση του κινητού, θα προσεγγίσει τον πρώτο στόχο των 17,13 ευρώ  και κατόπιν τα υψηλά του 2021 στα  επίπεδα των 18 ευρώ που περιορίζει η GA. Στο αρνητικό σενάριο, άρνησης διαφυγής, τα 13,60 παρέχουν ισχυρή στήριξη.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Η  εταιρεία φαίνεται να επανέρχεται από το κακό 2020 και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης εμφανίστηκαν στο φετινό β΄τρίμηνο με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να σημειώνουν αύξηση κατά 26% στα 79 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη στα 10 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας διατήρησε θετικές λειτουργικές επιδόσεις σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην ιστορία του, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου του Ομίλου.

ΕΛΠΕ : ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή στα υψηλά του 2021 στα 6,60 ευρώ δεν κατάφερε να υπερβεί το 50% της διόρθωσης fibo από τα επίπεδα προ πανδημίας , δημιουργώντας μια συσσώρευση σε χαμηλότερα επίπεδα πάνω και πέριξ του απλού κινητού μέσου των 50 εβδομάδων. H μετοχή προετοιμάζει την ανοδική λύση του μεγάλου   σχηματισμού  του ανοδικού  τριγώνου D1-D2. Η επιτυχής υπέρβαση των 6,60 ευρώ, θα επιταχύνει την κίνηση αρχικά προς το επίπεδο 61,8% fibo στα 6,98 ευρώ και κατόπιν προς την μεγάλη αντίσταση των 8,81 ευρώ του Δεκεμβρίου του 2019.

ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ 

Οι πωλήσεις του Ομίλου στην Κίνα  που είναι κύριος εξαγωγικός προσανατολισμός  για την εταιρεία, σχεδόν κατέρρευσαν κατά  την διάρκεια της πανδημίας. Με την επάνοδο στην ομαλότητα το α΄εξάμηνο του 2021, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 22%, με τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) για το α΄ εξάμηνο του 2021, να ανέρχονται σε 6,57 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 83%. Μείωση εμφάνισε ο Όμιλος κατά 4,6% στις  καθαρές δανειακές υποχρεώσεις.

ΙΚΤΙΝΟΣ:  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η μετοχή στα υψηλά του 2021, δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την ανοδική διάσπαση του επιπέδου 61,8% της fibo διόρθωσης . Κινείται πλαγιοκαθοδικά από τον Ιούνιο, και προσέγγισε την κάτω πλευρά ΓΔ του ανοδικού διευρυνόμενου σχηματισμού ( megaphone) AB-ΓΔ. Μεσοπρόθεσμος στόχος η άνω γραμμή του σχηματισμού και τα 1,21 ευρώ των προ-πανδημικών επιπέδων. Πολύ ισχυρή η στήριξη στον χώρο που κινείται ο κινητός μέσος όρος των 50 εβδομάδων πέριξ των 0,80 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.