Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αυτή την φορά, είναι διαφορετικά»

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αυτή την φορά, είναι διαφορετικά»

Για τους λάτρεις των χρηματιστηριακών τσιτάτων ο τίτλος του σημερινού άρθρου αποτελεί την πλέον απατηλή φράση/εκτίμηση μιας κατάστασης που μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Συνήθως διατυπώνεται από αισιόδοξους, από αγορασμένους επενδυτές που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αποζημιωθούν για το ρίσκο που έχουν αναλάβει παρά τους προφανείς κινδύνους που επικρατούν σε διάφορα πεδία.

Φθάσαμε λοιπόν για τρίτη φορά φέτος (14/6, 31/8) μια ανάσα από την περιοχή ορόσημο των 930 μονάδων και όπως θα διαβάσετε σε προηγούμενα σχόλια του νουνεχή Ηλία Ζαχαράκη η διαφυγή για το χιλιάρικο έχει πλέον δρομολογηθεί. Βέβαια, το βασικό ζητούμενο πίσω από όλα τα διαγράμματα και τις εκτιμήσεις είναι «ποιος βάζει τα λεφτά». Ποιος θα αγοράσει για να ανέβουν οι μετοχές και θα καλυφθεί η απόσταση των μονάδων που μας χωρίζουν τα τετραψήφια νούμερα του δείκτη.

Παρατηρώντας την πρόσφατη συγκέντρωση εγχώριων κεφαλαίων στην ΑΜΚ της ΔΕΗ αλλά και την γρήγορη υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης της Ελβαλχαλκόρ φαίνεται ότι το χρήμα έχει ξαναβγεί από «τα σεντούκια» και αναζητεί αποδόσεις. 

Επιπλέον, φέτος οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα τρία μεγάλα «events» των αυξήσεων κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης συνεχίζουν να γράφουν κέρδη και αν μη τι άλλο αυτό είναι μια ένεση αυτοπεποίθησης στα χαρτοφυλάκια που πήραν την απόφαση να κινηθούν πιο μακροπρόθεσμα. Στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς οι αιτήσεις ιδιωτών και θεσμικών στο βιβλίο της ελληνικής προσφοράς ήταν 9.700. Στην Alpha Bank οι αιτήσεις προσέγγισαν τις 10.900 και στην ΔΕΗ ξεπέρασαν τις 11.000.

Τα νούμερα αυτά δεν είναι αμελητέα, αντιπροσωπεύουν το 1/3 των ενεργών κωδικών με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε μήνα το Χρηματιστήριο με σταθερά αυξητική τάση. Ίσως αυτά τα κεφάλαια από τους ενεργούς κωδικούς να μην είναι πολλά για να συντηρήσουν μια μακροπρόθεσμη άνοδο, αρκούν ωστόσο για να ζωντανέψουν την Αγορά.

Τα υπόλοιπα θα τα κάνει η ψυχολογία: Σε ένα ανοδικό ράλι όλοι θέλουν να συμμετέχουν, η αίσθηση μιας ευκαιρίας που φεύγει είναι πιο ισχυρό κίνητρο συμμετοχής από μια απότομη πτώση που δημιουργεί πιθανόν ευκαιρίες εισόδου σε χαμηλές τιμές.

Από αυτή την άποψη και με δεδομένο ότι έως το τέλος της χρονιάς δεν φαίνεται να μεσολαβεί κάποιο άλλο γεγονός που θα τραβήξει ρευστότητα οι πιθανότητες είναι με τους αγοραστές. Αν δε η κατάσταση με τα κρούσματα δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης κάποιες - εύλογες - επενδυτικές αναστολές θα μετριαστούν ή θα ακυρωθούν πείθοντας και πιο συντηρητικά κεφάλαια να συμμετάσχουν. 

Πάμε για το φινάλε μιας χρονιάς η οποία έκλεισε με λιγότερες εκκρεμότητες από όσες είχε τον Ιανουάριο, αυτό δεν είναι μια προσωπική άποψη είναι ένα γεγονός: Έχουμε καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες με λιγότερα κόκκινα δάνεια, έναν ισχυρό πάροχο ρεύματος που πατάει σε ένα φιλόδοξο αλλά βιωσιμότερο πλάνο ανάπτυξης και 30 δισ. ευρώ που έρχονται από την Ευρώπη για επενδύσεις. Ως εκ τούτου αυτή τη φορά τα πράγματα είναι όντως διαφορετικά. Οι επόμενες 30 συνεδριάσεις θα δείξουν αν έχουμε δίκιο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.