Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική τάση αλλά όχι για όλους

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική τάση αλλά όχι για όλους

Με τη χθεσινή άνοδο ο Γενικός Δείκτης ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στα επίπεδα αφετηρίας του 2021. Το άνοιγμα των αποδόσεων μεταξύ των χαρτιών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δείχνει ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημα της χρονιάς και για όσο η υπόθεση της πανδημίας θα διαταράσσει τις συνθήκες κανονικότητας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η στάση των επενδυτών θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένη και επιλεκτική.

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς και της ΔΕΗ, δύο μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινούνται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η ΔΕΗ κερδίζει περί το 13% από την αρχή του έτους ενώ η Τρ. Πειραιώς χάνει 35%. Η ΔΕΗ βρίσκεται στο επίκεντρο των προτιμήσεων των εγχώριων χρηματιστηριακών για το χρονιά, η Πειραιώς έχει μπροστά της την διεκπεραίωση μιας άκρως απαιτητικής αύξησης κεφαλαίου σε συνθήκες που δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν και οι πλέον ευνοϊκές.

Οι δύο αυτές μετοχές είχαν παράλληλη πορεία μέχρι το 2019, σχεδόν ίδιο βαθμό συσχέτισης με τον Γενικό Δείκτη και ήταν από τα πιο επιθετικά χαρτιά του Χρηματιστηρίου, αντανακλώντας σε κάποιο βαθμό και την ποιότητα των επενδυτών τους. 

Τα παραδείγματα της Πειραιώς και της ΔΕΗ δεν είναι τα μοναδικά. Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν είναι κοινός τόπος για όλες τις μετοχές του ΧΑ. Ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι αργά ή γρήγορα σε μια ανοδική συγκυρία, εύκολα ή δύσκολα ακόμα και οι έσχατοι ακολουθούν. Και εδώ πιθανώς να βρίσκεται κάποιου είδους ευκαιρία για όσους ακολουθούν τους «υστερήσαντες» μιας ανόδου.

Το τεχνικό κριτήριο που χρησιμοποιεί η αγορά είναι η σχέση που έχει μια μετοχή με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Όταν κινείται πάνω από αυτόν υποδηλώνει μια ανοδική διάθεση, όταν είναι από κάτω η διάθεση είναι απαισιόδοξη. Όταν όμως ο βασικός εκφραστής της αγοράς (βλ. Γενικός Δείκτης) έχει δώσει σήμα εισόδου τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον. Σταδιακά το πλήθος των εταιρειών ακολουθούν, η τάση ενδυναμώνεται και η ψαλίδα των αποδόσεων μειώνεται. Η εμπειρική αυτή παρατήρηση είναι πολύ πιο έντονη σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες έχουν λόγους να προσαρμόζονται πιο γρήγορα στην συστημική επίδοση του ΧΑ. 

Έτσι λοιπόν από τους υστερήσαντες της ανόδου φέτος υπάρχουν εννέα περιπτώσεις που βρίσκονται από πολύ κοντά έως μακριά για να αλλάξουν κατεύθυνση. Οι πιο άμεσες περιπτώσεις σε ποσοστό απόκλισης από τον κινητό μέσο των 200 ημερών είναι η ΕΥΔΑΠ και η Alpha Bank, και οι δύο έχουν απόσταση κοντά στο 1%. ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται στο 4 -5% ενώ ακολουθεί ο Φουρλής στο 5,5%.

Από εδώ και πέρα οι συνθήκες γίνονται πιο απαιτητικές και το στοίχημα αλλαγής τάσης πληρώνει περισσότερο: Η Motor oil μαζί με την Aegean είναι στο -8%, η Jumbo στο -10% και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς με απόσταση άνω του 40% από το μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες κινούνται τους τελευταίους μήνες οριζόντια, σε ένα πιο σφιχτό διάστημα συναλλαγών και τιμών που τις διατηρεί σε κοντινή απόσταση από το σημείο καμπής της ανοδικής τους τάσης.

Το contrarian play σε μια ανοδική αγορά έχει πιθανότητες επιτυχίας με βασικό άγνωστο τον παράγοντα χρόνο. Πέρα από τον καθαρά τεχνικό χαρακτήρα του όμως θα πρέπει κανείς να έχει εικόνα των ειδικών συνθηκών που έχουν οδηγήσει τις μετοχές που υστερούν σε αυτή την κατάσταση.

Αν οι συνθήκες αυτές δεν συνδέονται με κάποιο άμεσο ειδικό γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην εν γένει επενδυτική στάση –όπως μια αύξηση κεφαλαίου για παράδειγμα- η έννοια της επενδυτικής ευκαιρίας αποκτά περισσότερο νόημα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.