Χρ. Σταϊκούρας για Eurogroup: Χρειάζονται τολμηρές λύσεις και περισσότερη αλληλεγγύη

Χρειάζονται τολμηρές λύσεις και περισσότερη αλληλεγγύη

Για λύσεις ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup σημειώνοντας παράλληλα πως σε μια λογική πραγματικής αλληλεγγύης, πρέπει να ριχτούν στη «μάχη» και άλλα ισχυρά «όπλα».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων κάθε μήνας με την οικονομία σε καραντίνα κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ και πως “η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι απο 5% εως 10%. Η πορεία που θα διαγραφεί δεν θα είναι σχήμα V αλλά U και επεκτείνεται στο 2021. Θα υπάρξουν δείγματα ανάκαμψης φέτος αλλά δεν θα ανατρέψουν την ύφεση. Κάθε εβδομάδα η Ευρώπη , η ΕΚΤ αναθεωρούν δυστυχώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις τους. Το θέμα λοιπόν να ληφθούν μέτρα που θα περιορίσουν την ύφεση”.

Ζήτησε «λύσεις ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όρους, περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είναι απαραίτητο, σε μια λογική πραγματικής αλληλεγγύης, να ριχτούν στη «μάχη» και άλλα ισχυρά «όπλα». Και αυτή είναι η θέση της χώρας που διατύπωσα και στο προχθεσινό Eurogroup».

“Η επενδυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας με τη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, που, μέσω μόχλευσης, θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει, με παρατηρήσεις από ορισμένα κράτη-μέλη, για τη σύσταση και υλοποίηση ενός προσωρινού ταμείου για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (SURE)», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Ως προς τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για αξιοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη, δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική συμφωνία. Θέση της χώρας είναι να υπάρξει ευελιξία και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, σχετιζόμενες αποκλειστικά με το εξωγενές και συμμετρικό σοκ στην οικονομία».

Τέλος, ο υπουργός είχε έναν έντονο διάλογο με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος του ζήτησε να ασκήσει βέτο στο σημερινό eurogroup στην περίπτωση που οι εταίροι αρνηθούν την έκδοση ευρωομολόγου αλλά και να... ηχογραφήσει την συνεδρίαση. Από την πλευρά του ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε: «Δεν δεν θα το κάνω γιατί δεν θέλω να οδηγήσω την χώρα εκεί που την οδηγήσατε το καλοκαίρι του 2015. Έχω επίγνωση ευθυνών μου. Μακριά από δημιουργικές ασάφειες που μας κόστισαν».