«Χρειάζεται εγρήγορση και όχι πανικός, δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε νέο lockdown»
Ηλίας Μόσιαλος

«Χρειάζεται εγρήγορση και όχι πανικός, δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε νέο lockdown»

Αυξημένη εγρήγορση και όχι πανικό ώστε να συνεχιστεί η θετική επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα συνέστησε ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα η θετική πορεία της Ελλάδας προκάλεσε τον εφησυχασμό μικρής μερίδας πολιτών.

Αναλυτικότερα, μιλώντας κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 97 νέα κρούσματα της νόσου στην χώρα, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας πανικός αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη εγρήγορση».

Ο καθηγητής του LSE, στη συνέχεια σημείωσε πως «αυτό που συνέβη στην χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες είναι αυτό που ονομάζω "το παράδοξο της πρόληψης", καθώς τα μειωμένα κρούσματα κορονοιού που κατέγραφε η χώρα το προηγούμενο διάστημα μάλλον οδήγησαν μερίδα συμπολιτών μας να πάρει  από ένα σημείο κι έπειτα το θέμα αψήφιστα και να χαλαρώσει παραπάνω από όσο επιτρεπόταν δεδομένων των συνθηκών».

Ο κ. Μόσιαλος, ωστόσο, υπογράμμισε πως αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε και σε άλλες χώρες όπως η Δανία και η Αυστρία και ως εκ τούτου η καταγραφή 97 κρουσμάτων δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown».

Ν. Χαρδαλιάς: Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος

Στην επιφυλακή και στην εγρήγορση στην οποία θα πρέπει να παραμείνουν τόσο οι πολίτες όσο και οι αρχές αναφέρθηκε από την Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπογράμμισε πως η χώρα δεν έχει απαλλαγεί από τον κορονοϊό.

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό κάνει λάθος», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα του ίδιου και του εκπροσώπου του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα.

«Το ζήτημα είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRtimes.gr και πρόσθεσε πως αν ο καθένας τηρεί τα μέτρα είναι πιο εύκολο να σταματήσουν μικροί πυρήνες που μπορεί να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστές.

«Δε θα εξαφανιστούν τα κρούσματα», τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα ώστε αυτά να μη δημιουργήσουν πρόβλημα.

Σχετικά με τα πρόσφατα «εισαγόμενα» κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι παρακολουθούνται επιδημιολογικά όλες οι χώρες, όχι μόνο οι 29 και με βάση τα δεδομένα και τα σχετικά πρωτόκολλα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ν. Σύψας: Ο συνωστισμός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού

Τους φόβους των ειδικών πως τα φαινόμενα συνωστισμού πολιτών μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του νέου κορονοϊού εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τονίζοντας παράλληλα ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας μεταξύ των πολιτών. 

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ανησυχητικά τα φαινόμενα συνωστισμού, όπως για παράδειγμα στην Μύκονο και σημείωσε πως ο συνωστισμός για τον κορονοϊό, λειτουργεί όπως το πετρέλαιο για την φωτιά, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις των 1,5-2 μέτρων.

«Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει διασπορά γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και οι Έλληνες πολίτες δεν είναι άνοσοι, άρα έχουμε όλο το υλικό για να έχουμε επιδημία. Αν έχουμε και συνωστισμό τότε ενδεχομένως να έχουμε κακά αποτελέσματα που μπορεί να φανούν σε 1-2 εβδομάδες, με αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

«Ήδη είχαμε ένα δείγμα γι' αυτό στη Θράκη, όπου δύο εβδομάδες περίπου μετά τις γιορτές του Ραμαζανιού είχαμε μια συρροή κρουσμάτων στα χωριά των Ελλήνων μουσουλμάνων και την Ξάνθη. Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο και σε τουριστικές περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Όσο αφορά το σενάριο να υπάρχουν νέα lockdown αν αυξηθεί ο R0, το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων τόνισε πως «ο σχεδιασμός είναι να μην έχουμε lockdown. Αν αρχίσουν τα lockdown εν μέσω τουρισμού δεν κάνουμε τίποτα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες. Εάν δεν βοηθήσουν είναι πάντα δεδομένα ότι θα προηγείται η δημόσια υγεία και επομένως μπορεί να υπάρξουν τοπικά lockdown».

Διαβάστε ακόμα: 

Κορονοϊός: Επανέρχεται η καθημερινή γραπτή ενημέρωση - Ανησυχία από τα νέα κρούσματα

Κορονοϊός: 97 νέα κρούσματα από την Πέμπτη έως σήμερα - Στους 182 οι νεκροί