Χρ. Σταϊκούρας: Τον Οκτώβριο το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Χρ. Σταϊκούρας: Τον Οκτώβριο το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η εκταμίευση θα ξεκινήσει από το 2021, στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ταχεία ανάταξη της οικονομίας.

«Διττός στόχος είναι να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και δεύτερον να θέσουμε τα θεμέλια για τη γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η μετά κορονοϊό εποχή να είναι μία εποχή υψηλής παραγωγικότητας, υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής διατηρήσιμης έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής μεγέθυνσης», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου.

Σχετικά με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και τα προγράμματα που υλοποιούνται για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης σημείωσε: «Μέχρι σήμερα που μιλάμε η χώρα τα έχει καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουμε καταφέρει, με τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε και που διαρκώς δημιουργούμε, να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες –κυρίως τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Προσδοκούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, να εισρεύσουν οι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δαπάνες που ήδη έχουμε κάνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά τον Αύγουστο να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις αποφάσεις που πήραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά πρόσφατα, όπως είναι το έργο SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Η εκταμίευση των σχετικών πόρων δεν έχει γίνει, εκτιμώ ότι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ το πρόγραμμα Συν-Eργασία υλοποιείται. Στη συνέχεια, από το 2021 και μετά να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις πρόσφατες πολύ θετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αναφορικα με τις προτεραιότητες σε έργα που θα προωθηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξήγησε: «Κατ’ αρχήν έχουμε κάποιες σκέψεις, κάποιες κατευθύνσεις ως ελληνική κυβέρνηση και προφανώς αυτές ήδη τις έχουμε συζητήσει. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε αυτό το σχέδιο. Θα ακούσουμε υπουργεία, θα ακούσουμε κόμματα της αντιπολίτευσης , θα ακούσουμε φορείς, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και μελλοντικά να υλοποιήσουμε το βέλτιστο για τη χώρα».