7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Χρ. Σταϊκούρας: Θα υπάρξει και 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον Μάρτιο

Χρ. Σταϊκούρας: Θα υπάρξει και 6η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον Μάρτιο

Στα 3 εκατ. ευρώ θα ανέρχεται η μέγιστη δυνατή ενίσχυση ανά επιχείρηση, για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021, ανέφερε ο Χρ. Σταίκούρας περιγράφοντας το πλαίσιο του νέου προγράμματος ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων με επιδότηση των πάγιων δαπανών τους. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο «θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή», που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Επίσης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει δυνατότητα υποβολής, κατ' εξαίρεση αίτησης ένταξης στην "επιστρεπτέα προκαταβολή 5", για όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως 19/1/2021 τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα MyBusinessSuport, αλλά δεν συμπλήρωσαν έως τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν επειδή δεν υπέβαλαν "εκ παραδρομής" εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε για τη μέγιστη ενίσχυση των επιχειρήσεων ότι στο ποσό αυτό δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.

Αναφορικά με το Προσωρινό Πλαίσιο κάλυψης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι:

- Η επιλέξιμη περίοδος είναι από 1.3.2020 έως 3.6.2021

- Οι επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

- Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

- Η ενίσχυση δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης

Ο κ,. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης θα καθοριστούν μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ήδη έχουν εγκριθεί 303.017 αιτήσεις ενίσχυσης από το πρόγραμμα επιστρεπτέας 5 ύψους 1,05 δις ευρώ. Πρόσθεσε ότι «640 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν χθες. Οι υπόλοιπες θα πληρωθούν αύριο» ενώ τόνισε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την εξέταση αιτήσεων επιχειρήσεων που παρότι δήλωσαν στοιχεία εσόδων δεν είχαν φροντίσει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο κ. Σταίκούρας σημείωσε ότι περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις έμειναν εκτός Επιστρεπτέας 5 καθώς εμφάνισαν αύξηση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019. «Περίπου το 40% επιχειρήσεων είχε αύξηση τζίρου το 4μηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τετράμηνο του 2019. Για παράδειγμα στην εστίαση είχαμε 9.434 επιχειρήσεις με αύξηση τζίρου λόγω ντελίβερι».