Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος να μονιμοποιηθούν οι προσωρινές μειώσεις φόρων

Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος να μονιμοποιηθούν οι προσωρινές μειώσεις φόρων

Τη μονιμοποίηση έκτακτων και προσωρινών μειώσεων φόρων μελετά το Υπουργείο Οικονομικών, όπως τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως το ταμειακό «μαξιλάρι» έχει ενισχυθεί και βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. 

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο κ. Σταϊκούρς ανέφερε ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ύψους 24 δισ. ευρώ ενώ έχουν δρομολογηθεί άλλα 7,5 δις ευρώ για το 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό «που στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια».

Όσον αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας, είπε ότι έχουν εκταμιευτεί 12 δισ. ευρώ ενώ από το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα διατεθούν 5,4 δις ευρώ έως το τέλος του 2020, «εκεί που ζητούσατε όλοι 3 δισ. ευρώ», όπως είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η επιστρεπτέα διευρύνεται και επεκτείνεται και στο 2021. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα δοθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων παρά τις δυσκολίες. «Η κυβέρνηση έχει μειώσει με μόνιμο τρόπο συγκεκριμένους φόρων και ασφαλιστικές εισφορές. Εύχομαι να μείνει η κυβέρνηση αυτή για πολλά χρόνια για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους αυξήσει», ανέφερε.

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει συνεχείς αλλαγές στο σχέδιο προϋπολογισμού είπε ότι "είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε έχουν μαντικές ικανότητες του πώς θα εξελισσόταν η υγειονομική κρίση. «Όσο για τα περί "υπεραισιόδοξης" εκτίμησης για το ποσοστό ανεργίας», ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι ευρωπαϊκές μελέτες συμφωνούν με τα σημάδια ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας, ενώ και η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ότι «η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει την 2η μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών». 

«Ενισχύσαμε το ΕΣΥ κατά 800 εκατ. ευρώ»

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για χαμηλή ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι βιάστηκε να υιοθετήσει "ψευδείς ειδήσεις" και στοιχεία του Απριλίου 2020. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά πίνακες με μηνιαία στοιχεία, με χρήματα που δόθηκαν στο υπουργείο Υγείας από το αποθεματικό, "με κωδικό, με ημερομηνία, και συγκεκριμένη αναφορά", τα οποία, αθροιζόμενα, ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για το σύνολο των δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα διαρκώς ενισχύονται και εμπλουτίζονται, και ότι σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να ανέλθουν στα 24 δισ. ευρώ το 2020. "Ό,τι είχα πει κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, δηλαδή ότι ανάλογα με την εξέλιξη της διασποράς του ιού είναι πιθανόν να αναληφθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, σήμερα επιβεβαιώνεται, τόσο για το 2020, όσο και για το 2021, προσθέτοντας 7,5 δισ. ευρώ μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας το 2021, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων στα 31,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια" είπε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι "είμαστε εδώ, ως υπουργείο Οικονομικών, για όσο χρειαστεί και για ότι απαιτηθεί, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, μακριά από το αντιπολιτευτικό κρεσέντο πλειοδοσίας και παραλογισμού".