Χρ. Σταϊκούρας: Σταδιακή εξόφληση οφειλών που έχουν ανασταλεί μετά την κρίση

Χρ. Σταϊκούρας: Σταδιακή εξόφληση οφειλών που έχουν ανασταλεί μετά την κρίση

Τη δυνατότητα σταδιακής εξόφλησης, μέσω ρυθμίσεων, όσων οφειλών έχουν ανασταλεί εξαιτίας της πανδημίας, θα παράσχει στους φορολογούμενους μετά τη λήξη της κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα τα όσα δήλωσε απόψε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha συμπλήρωσε ότι ένα σημαντικό τμήμα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων ήδη επωφελήθηκε της εκπτωσης 25%, στο τέλος Μαρτίου για τις καταβολές παρελθόντων οφειλών, γεγονός που όπως σημείωσε επέφερε θετικό αντίκτυπο και στα έσοδα.

Επίσης ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα στην εξέλιξη της κρίσης που έχει προκύψει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα περικοπών στο Δημόσιο, καθώς και για χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας, προσθέτοντας ότι ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενδεχομένως να επαναληφθούν και τον επόμενο μήνα χωρίς το «μαξιλάρι». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ρίχνουμε σταδιακά τα όπλα στη μάχη και ταυτόχρονα κρατάμε καύσιμα για την επόμενη ημέρα». Επανέλαβε παράλληλα, πως μεσούσης της κρίσης υπάρχει αύξηση δαπανών για «δίχτυ ασφαλείας», αλλά όταν ισορροπήσει η κατάσταση, θα ισχύσει εκ νέου η βασική στρατηγική για μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πλήγμα που έχει υποστεί η ανάπτυξη εξαιτίας της κρίσης, ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε, με βάση τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα μέτρα, ύφεση της τάξης του 3%- 4%, ωστόσο πρόσθεσε πως η οικονομία μπορεί να ανακάμψει σημαντικά το β' εξάμηνο και να καλύψει ένα μέρος της ύφεσης.

Αναφορικά με το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι υπάρχει η προσδοκία για χορήγηση ρευστότητας στην Ευρώπη, από έναν συνδυασμό μέσων που θα περιλαμβάνει και πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς όμως τις προϋποθέσεις και τους όρους του παρελθόντος, όπως ήταν «προληπτική γραμμή», και κονδύλια από τίτλους που θα εκδοθούν με εγγυήσεις των κρατών-μελών για τη στήριξη της απασχόλησης.