7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Χρ. Σταϊκούρας: Όσοι επλήγησαν από την 1η Μαΐου με τις πυρκαγιές θα αποζημιωθούν

Χρ. Σταϊκούρας: Όσοι επλήγησαν από την 1η Μαΐου με τις πυρκαγιές θα αποζημιωθούν

Όλοι όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, από την 1η Μαΐου και έως τη δημοσίευση του νόμου (και όχι από τις 27 Ιουλίου που ήταν αρχικά η ημερομηνία), θα αποζημιωθούν από το κράτος.  Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η σχετική τροποποίηση έγινε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνεται σήμερα στη Βουλή, προσθέτοντας πως προφανώς θα διευρυνθούν και οι πληγείσες περιοχές της χώρας.

«Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει προστεθεί ένα άρθρο που λέει ότι συγκεκριμένες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για να καλύψουν αποζημιώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων επεκτείνεται από την 1 Μαϊου μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Δεν καλύπτουμε μόνο τις πυρκαγιές που έγιναν την επίμαχη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η 4η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). «Μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει ποσά σε 3.106 ΑΦΜ ύψους 16,7 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις είναι μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 5.763. Σήμερα θα γίνει καταβολή χρηματικού ποσού» τόνισε.

Γνωστοποίησε επίσης ότι την άλλη εβδομάδα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου.

«Ενοίκια, σε αυτά του Ιουλίου που δεν έχουν καταβληθεί, θα υπάρχει μια παράταση για την άλλη βδομάδα, επειδή μας ζητήθηκε από φορείς της αγοράς οι δηλώσεις να πάνε ως τις 27/08. Οπότε ήταν αδύνατο να πληρώσουμε σε 1-2 ημέρες. Η καταβολή του Ιουλίου είναι περίπου το 1/10. Έχουμε δώσει παράταση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου να γίνουν διορθώσεις στις δηλώσεις Covid.», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο το 2022 σε πρόσθετες μειώσεις φόρων και εισφορών και σε άσκηση κοινωνικής πολιτικής». Σχολίασε δε, πως «το κρίσιμο θέμα δεν είναι εάν το "καλάθι" (σ.σ. των εξαγγελιών) είναι άδειο ή γεμάτο, αλλά εάν έχει πολιτικές που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, που όπως είπε «έχουν πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους». «Είχαμε 17% επιστροφές, 52% μηδενικά και το 30% που πληρώνει φόρους πληρώνει πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά», τόνισε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις που θέλουμε να τηρήσουμε, στο πεδίο της φορολογίας είμαστε απολύτως συνεπείς».

Για την Εστίαση

Για το εάν το υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει επιπρόσθετα τον κλάδο της εστίασης όταν από τις 13 Σεπτεμβρίου θα απαγορευτεί η είσοδος μη εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως σήμερα η εστίαση λειτουργεί κανονικά αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται από το κράτος (προγράμματα υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ»). Πρόσθεσε ότι «η στήριξη είναι επαρκής και στον κλάδο της εστίασης και να δούμε εάν η σημερινή στήριξη καλύπτει και τις μελλοντικές υποχρεώσεις».

«Η οικονομία έχει μια δυναμική που ακολουθεί τη δυναμική της πανδημίας. Σήμερα που η εστίαση είναι ανοιχτή ταυτόχρονα ενισχύεται από την ελληνική πολιτεία. Ενισχύεται από το στοχευμένο πρόγραμμα της εστίασης του υπουργείου Ανάπτυξης. Δικαιούχοι είναι 30.000 επιχειρήσεις στην εστίαση, ήδη έχουν πιστωθεί ποσά σε 10.000.

Ήδη έχουν αρχίσει οι συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και υπάρχουν και άλλη μια σειρά από εργαλεία όπως η «Γέφυρα 1» και η «Γέφυρα 2». Η ελληνική πολιτεία στηρίζει όλη την οικονομία με μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θεωρούμε ότι η στήριξη είναι επαρκής και στην εστίαση», υπογράμμισε.

Τέλος, επανέλαβε ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες (βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, οικονομικό κλίμα, κατασκευές, τουριστικές πτήσεις και μέση δαπάνη ανά τουρίστα) «η εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6% εφέτος είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική».

«Το 3,6% που υποστηρίζει το Υπ. Οικονομικών είναι η χαμηλότερη εκτίμηση που έχει δει το φως της δημοσιότητας, άλλοι φορείς είναι πολύ πιο αισιόδοξοι. Η ευρωπαϊκή επιτροπή υποστηρίζει πάνω από 4%, η τράπεζα της Ελλάδας υποστηρίζει πάνω από 4%. Η βιομηχανική παραγωγή είναι για επτά συνεχόμενους μήνες υψηλότερη από το 2020, η ανεργία είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά.», τόνισε.