Χρ. Σταϊκούρας: Νωρίτερα από το τέλος του χρόνου η καταβολή των αναδρομικών

Χρ. Σταϊκούρας: Νωρίτερα από το τέλος του χρόνου η καταβολή των αναδρομικών

«Θα επιδιώξουμε να μην είναι στο τέλος του χρόνου, αλλά νωρίτερα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στον χρόνο καταβολής των αναδρομικών.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός επισήμανε ότι «υλοποιούμε τις δικαστικές αποφάσεις και όχι έναντι όσων έχουν προσφύγει, αλλά για περίπου 2,3 εκατ. συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που θα μοιραστούν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Υλοποιούμε την δικαστική απόφαση στο ακέραιο».

Αναφορικά με την ύφεση και τις επιπτώσεις της, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις αυτές που κάνουν λόγο για ύφεση 10% λόγω κορονοϊού, καθώς έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους η ΕΕ και η ΕΚΤ. Θα έχουμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό είναι γεγονός. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ταμειακά θα έχουμε πρόβλημα. Ξεκινήσαμε στην κρίση κορονοϊού με 37,5 δισ. ταμειακά διαθέσιμα και σήμερα έχουμε 31,5 δισ., άρα δαπανήσαμε από αυτά 6 δισ. συν τα 6-7 δισ. που αντλήσαμε από τις αγορές το προηγούμενο διάστημα».

«Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει από ευρωπαϊκούς πόρους ούτε ένα ευρώ και δεν μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά για άλλες αποφάσεις, όπως το ταμείο SURE, για το οποίο έχουμε στείλει ότι απαιτείται στην ΕΕ, αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί κάτι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «έχουμε αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουμε πειράξει το "μαξιλάρι" των ταμειακών διαθεσίμων που είχε δημιουργηθεί λόγω της κακής πορείας της οικονομίας».

Παράλληλα, ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά εργαλεία υποβοήθησης των επιχειρήσεων, εν μέσω της κρίσης, όπως η μείωση στην προκαταβολή φόρου και η έκπτωση στα ενοίκια.

Σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, τέλος, δήλωσε ότι θα υποβληθεί τον Οκτώβριο και οι εκταμιεύσεις αναμένονται από το 2021, ενώ άμεσα αναμένεται να εισρεύσουν κονδύλια από άλλα ευρωπαϊκά εργαλεία για τόνωση της ρευστότητας και της πραγματικής οικονομίας.