Χρ. Σταϊκούρας: Μόνιμες μειώσεις φόρων μετά το πέρας της πανδημίας

Χρ. Σταϊκούρας: Μόνιμες μειώσεις φόρων μετά το πέρας της πανδημίας

Σε μόνιμα μέτρα μείωσης των φόρων και των εισφορών, μόλις παρέλθει η πανδημία του κορονοϊού, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας πως παρά την υγειονομική κρίση υλοποιήθηκαν μειώσεις κατά  22% στον ΕΝΦΙΑ, κατά 24% στους; φόρους επιχειρήσεων και κατά 0,9% στις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το δημόσιο θα καλύψει αν χρειαστεί την προμήθεια εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών για το εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, το εμβόλιο για τον κορονοϊό όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, απάντησε ότι η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισεκ. ευρώ (από 37,5 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM) και είναι πλέον καθαρά κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο.

Για τις προσδοκίες περί ανακοινώσεων νέων μειώσεων εισφορών και φοροελαφρύνσεων από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβρη, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε οι εξαγγελίες της περσινής ΔΕΘ υλοποιήθηκαν.

«Παρά την υγειονομική κρίση και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% υλοποιήθηκε, θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά τους τον επόμενο μήνα, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% υλοποιήθηκε, και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 24% υλοποιήθηκε». 

Ακόμα, έκανε λόγο για μια «παρένθεση» η οποία όπως είπε έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζει σε αύξηση των δαπανών η οποία όπως πρόσθεσε, «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Για το χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το εντεκάμηνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας σε συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο δεν απάντησε το ερώτημα εάν το υπουργείο θα περιμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού για να καταβάλλει από κοινού σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δυο φάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου.