ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Χρ. Σταϊκούρας: Έρχονται ακόμα δύο γύροι Επιστρεπτέας - Αρχές του '21 τα δάνεια της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις

Χρ. Σταϊκούρας: Έρχονται ακόμα δύο γύροι Επιστρεπτέας - Αρχές του '21 τα δάνεια της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις

Δύο ακόμα γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με στόχο την κάλυψη τηςπτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2021 προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει και η διανομή των δανείων παροχής ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς τις επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας υπογράμμισε πως σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η Επιστρεπτέα 5 τον Ιανουάριο και η Επιστρεπτέα 6 τον Μάρτιο, οι οποίες θα καλύψουν την πτώση του τζίρου το 1ο δίμηνο του 2021 και θα δοθεί ανεξάρτητα από το αν θα ανοίξει ή όχι η αγορά.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε επίσης πως αν χρειασθεί θα αυξηθούν τα μέτρα στήριξης πάνω από τα 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται ήδη για το 2021 στον Προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή. 

Αναφορικά με τα μέτρα της ΕΕ, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τόνισε πως στην αρχή του 2021 θα αρχίσει η διανομή των δανείων παροχής ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ανέφερε πως ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση από το SURE 2 δισ. ευρώ επί συνόλου 2,7 δισ. ευρώ. Υπολόγισε επίσης στα 11 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέσα από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ, της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και από την Επιστρεπτέα.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την εκτίμηση πως από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα  τροφοδοτηθεί το ελληνικό Σχέδιο με 5,5 δισ. ευρώ το 2021. Είπε πως το ποσό θα φτάσει στο τέλος του 1ου εξαμήνου και θα είναι ως αναλογία του ΑΕΠ το υψηλότερο ανά την ΕΕ (στο 1%). Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο εξαιρετικά ποιοτικό σε ότι αφορά την στοχευμένη χρήση αυτών των πόρων, είπε. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών 120 δόσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά είπε ότι τον επόμενο Μάρτιο-Απρίλιο θα εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας και εάν χρειαστεί θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Είπε επίσης ότι στον προϋπολογισμό του 2021 αυξήθηκαν τα κονδύλια για στήριξη της οικονομίας σε 7,5 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά περιληφθεί, καθώς και ότι εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόσθετες ελαφρύνσεις και μετά την άρση της υγειονομικής κρίσης. 

Σε ερώτημα για το θέμα διαγραφής χρέους που αρχίζει και συζητείται ήδη στην Ιταλία, απάντησε πως «μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει πως σε αυτή την κοινωνική κρίση ως Ευρώπη σε ότι αφορά τουλάχιστον στους υπουργούς Οικονομικών λαμβάνονται έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις», εξηγώντας πως αυτό συνέβη με την ευελιξία που πλέον θα ισχύσει σε έναν βαθμό και το 2022.

Είπε ωστόσο πως «άλλο όμως δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός». Πρόσθεσε πως «σίγουρα η κουβέντα κάποια στιγμή θα πάει και στο χρέος, αλλά σε ότι αφορά στην Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα μετά το 2012» λόγω του προφίλ του χρέους.  Επανέλαβε πως «το θέμα του χρέους είναι μία συζήτηση που θα γίνει κάποια στιγμή στην Ευρώπη στην οποία είμαι βέβαιος θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».