Χρ. Σταϊκούρας: Δεν χρειάζεται προσφυγή στο «μαξιλάρι» ασφαλείας - Παροδική η ύφεση

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν χρειάζεται προσφυγή στο «μαξιλάρι» ασφαλείας - Παροδική η ύφεση

Η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας επίσης ότι η ύφεση θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός σημείωσε πως σε αυτήν την εκτίμηση κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς , όπως τόνισε τα προβλήματα στην οικονομία οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β' εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα επισήμανε ότι καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο και προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και στοχευμένες πολιτικές, όπως στον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας για το καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή και πληροφόρησε ότι οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.

«Για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών, ενώ τόνισε πως δεν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι», επισήμανε.