Χρ. Μεγάλου: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος

Χρ. Μεγάλου: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος

Την πεποίθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε θέση ισχύος, με επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού και να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάκαμψη, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει, για πρώτη φορά από το 2007-2008, η ευκαιρία η χώρα να ανακάμψει, όχι απλά από την πανδημία, αλλά πολύ περισσότερο, αυξάνοντας την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητά της» , τόνισε ο κ. Μεγάλου, στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist, σημειώνοντας πως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην Ελλάδα «να καλύψει όχι μόνο το έδαφος που χάθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19, αλλά επίσης ενδεχομένως να ανυψώσει τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης μαζί και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένη παραγωγικότητα βελτιώνοντας τις επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς «η υποστήριξη μπορεί να κυμανθεί έως και στο 17%-18% του ΑΕΠ, περίπου σε 32-33 δισεκατομμύρια ευρώ» και εκτίμησε πως «εάν εγκριθεί αυτή η πρόταση, αυτό θα σημαίνει ότι ξεκινώντας από το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και συνεχίζοντας τα επόμενα 4 χρόνια, οι δημόσιοι επενδυτικοί πόροι της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να επεκταθούν κατά περισσότερο από 4% του ΑΕΠ ετησίως. Αυτό θα συσσωρεύσει επίσης πόρους ιδιωτικών επενδύσεων»

Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστηρίξουν τους βιώσιμους πελάτες τους, καθώς έχουν τα εργαλεία και την πρόθεση να το πράξουν, επεσήμανε ακόμα ο κ. Μεγάλου, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει επαρκή ρευστότητα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης και θα κάνει κάθε προσπάθεια να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Ο κ. Μεγάλου δήλωσε αισιόδοξος για την ταχεία επαναφορά της χώρας στην προ κρίσης αναπτυξιακή τροχιά, καθώς υπάρχει η βάση των μέτρων υποστήριξης, ύψους 32-33 δισ. ευρώ (17%-18% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα, υπό την ισχυρή καθοδήγηση της κυβέρνησης, κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα, έχοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα θυμάτων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».