7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Χρ. Καλογρίτσας: «Είχα δώσει λεφτά και στο Κόκκινο – Πολάκη είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου»

Χρ. Καλογρίτσας: «Είχα δώσει λεφτά και στο Κόκκινο – Πολάκη είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου»

Χρήματα και σε άλλα Μέσα φέρεται να δηλώνει πως έδωσε ο Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος συνεχίζοντας το απόγευμα την κατάθεσή του στην προανακριτική ανέφερε πως έδινε χρήματα στο ραδιόφωνο Κόκκινο εμμένοντας και στα όσα έχει πει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel. 

Μίλησε και για συναντήσεις με τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη σε γραφείο στη Συγγρού, ενώ απευθυνόμενος στον Παύλο Πολάκη ανέφερε ότι είναι βουλευτής με το κόμμα που του έφαγε τα λεφτά του και ως εκ τούτου έγινε βουλευτής με τα λεφτά του.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις μίλησε μεταξύ άλλων για συναντήσεις με τον Νίκο Παππά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αφού επανέλαβε τον κεντρικό ρόλο που είχε ο πρώην υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι έχει δώσει και άλλα χρήματα πέραν αυτών που αφορούσαν στη δημιουργία καναλιού.

Ο Θανάσης Πλεύρης ρώτησε τον Χρήστο Καλογρίτσα αν του ζητήθηκε να δώσει χρήματα αλλού με τον μάρτυρα να απαντά «Άμεσα δεν μου ζητήθηκαν, γιατί μου ειπώθηκε πως χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν... διευκολυντικά χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο. Την τελική απόφαση την είχε ο Παππάς».

Πλεύρης: Πού δώσατε λεφτά;
Καλογρίτσας: Αυτά τα περίφημα 8 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που…
Πλεύρης: Δώσατε λεφτά για εφημερίδες και ραδιόφωνα;
Καλογρίτσας: Κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά «Στο Κόκκινο»
Πλεύρης: Δώσατε λεφτά «Στο Κόκκινο»;
Καλογρίτσας: Ναι.
Καλογρίτσας: «Μου είπαν σύντροφε βάλε χρήματα και θα τα πάρεις»
Πλεύρης: Δώσατε χρήματα σε αλλά ΜΜΕ;
Καλογρίτσας: Μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την πρώτη. Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε βάλε χρήματα και θα τα πάρεις».
Πλεύρης: Ο κύριος Παππάς σας ζητούσε την εντολή του δανείου;
Καλογρίτσας: Μου λέγανε χρειάζεται στο Κόκκινο δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα» έλεγα. Άλλο η εφημερίδα άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππάς δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππάς.
Τα 8 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιταγής και ο νόμος Παππά
Πλεύρης: Ηταν υπουργοί; Πολιτικά στελέχη; Ποιοι ήταν η άλλη ομάδα;
Καλογρίτσας: Οταν με φώναξε ο Παππάς με τα αλλά παιδιά μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικά μου χρήματα ήταν κατασχεμένα.

Και συνέχισε δηλώνοντας πως «ο νόμος του Παππά 4339 έλεγε πως μπορούσες να συμμετέχεις σε διαγωνισμό αν είχες εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ ευρώ, να είναι μη εργολάβος και με καθαρή φορολογική ενημερότητα. Η οικογένεια μου δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Μας είχε μπλοκάρει το ΚΕΦΟΜΕΠ εμένα και την οικογένεια μου. Όλοι δεν είχαμε φορολογική ενημερότητα. Όταν βγήκε ο νόμος εμείς είπαμε πως δεν έχουμε φορολογική ενημερότητα. Τότε αυτοί κι εγώ μαζί αποφασίσαμε να μπει ο γιος μου γιατί αυτός όφειλε τα λιγότερα. Τότε έπρεπε να βρεθούν τα 8 εκατ. ευρώ για να συμμετέχει»

Φέρεται δεν να επισημαίνει ότι «ο γιος μου, πούλησα τις μετοχές του στις διάφορες εταιρείες μας στη μάνα του και τις αδελφές του. Αυτές πήραν δάνεια με εγγύηση όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία που δεν είχαν μπλοκαριστεί από ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι εγγυήσεις ήταν πολύ περισσότερες από 8 εκατ ευρώ. Εδώ έχω και την εγγυητική του γιου μου. Λέει πως δόθηκε για μετοχικό κεφάλαιο στην προς σύσταση εταιρεία «καταβληθεισόμενο κεφάλαιο». Ο γιος μου έβαλε τα λεφτά στην υπό σύσταση εταιρεία για το κανάλι. Άρα αυτά ήταν τα 8 εκατ. Ευρώ».

Ο Κωδικός Α2

Ο Χρήστος Καλογρίτσας αναφέρθηκε και στο θέμα που υποστήριξε το πρωί περί μετοχών του Νίκου Παππά, τον οποίο εκπροσωπούσε ο ίδιος με τον πρόεδρο της επιτροπής να ρωτά πιο συγκεκριμένα στοιχεία και τον μάρτυρα να αναφέρεται σε έναν κωδικό που έχει στο σημειωματάριό του με κωδικός Α2 που αφορά πρόσωπο με όνομα και επώνυμο που αρχίζει από Α...

Σε αυτό το σημείο μίλησε για τα χρήματα που ο ίδιος και η οικογένειά του έχασε καθώς και για χρήματα που έδωσε ο γιός του για να λέει «Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα» φράση που προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Πολάκη στον οποίο ο Χρήστος Καλογρίτσας τόνισε «Μη φωνάζεις! Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής λοιπόν με τα λεφτά μου».