Χρ. Καλογήρου: Πάνω από 18.000 αιτήσεις για άσυλο βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 18:17
-A +A
Χρ. Καλογήρου: Πάνω από 18.000 αιτήσεις για άσυλο βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Την άμεση ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών και ενίσχυση των υπηρεσιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου τόνισε στον ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστίανα Καλογήρου, σημειώνοντας πως οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα υπερβαίνουν τις 18.000.

Σημείωσε πως στα νησιά φιλοξενούνται 17.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν 5.500.

Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 10.500 άτομα, είπε, ενώ στη Σάμο, σε ένα κέντρο με χωρητικότητα για 640 ανθρώπους διαβιούν περισσότεροι από 4.000. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να επισκεφτεί ο ίδιος τα Hot Spots στα νησιά.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν μόλις μερικές δεκάδες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου ανά εβδομάδα.

Σχολιάζοντας το βραβείο που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη για την στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση, η κ. Καλογήρου τόνισε ότι τα βραβεία δεν έχουν αξία όταν δεν συνοδεύονται από έργα.

Στην πράξη δεν βλέπουμε τίποτα, επανέλαβε η κ. Καλογήρου, αναφέροντας ως παράδειγμα τον βιολογικό καθαρισμό στην Μόρια.

Όπως είπε, υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα ήταν έτοιμος εδώ και μήνες, ωστόσο δεν αναμένεται να αρχίσει το έργο πριν από το Δεκέμβριο και να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.

Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι κατ’ αρχάς το μεταναστευτικό, πέρα από το πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό κομμάτι για τους ίδιους τους πρόσφυγες, έχει επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς το βάρος που έχουν επωμιστεί τα νησιά είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Φωτογραφία intime news

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 02/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα