ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Είχαμε αυξημένη μετάδοση στις ηλικιακές ομάδες του λυκείου με κλειστά σχολεία

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Είχαμε αυξημένη μετάδοση στις ηλικιακές ομάδες του λυκείου με κλειστά σχολεία

Υπέρ της επανέναρξης λειτουργίας του Λυκείου τάχθηκε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επισημαίνοντας πως παρατηρήθηκε στις ηλικιακές ομάδες του Λυκείου αυξημένη διασπορά του ιού χωρίς να είναι ανοιχτά τα σχολεία και τόνισε πως η ευκαιρία να ελέγξουμε μέσω self test μεγάλο κομμάτι αυτή της ηλικιακής ομάδας, είναι κέρδος.

Μιλώντας στο Mega ο Καθηγητής Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, το άνοιγμα των σχολείων με το «όπλο» των self test και την πιθανότητα του Πάσχα στο χωριό σημειώνοντας πως έχουμε μια σταθεροποίηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είχαμε την κορύφωση την προηγούμενη εβδομάδα και πάμε σε μια σταθεροποίηση και θα ακολουθήσει μια πολύ αργή αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 3-4 βδομάδες.

«Πρώτα θα είναι στα κρούσματα, μετά στις νοσηλείες και τελευταία θα έχουμε πτώσεις στις διασωληνώσεις. Τελευταία θα ακολουθήσει πολύ αργότερα η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ.», ανέφερε αρχικά σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των Λυκείων με τη χρήση του εβδομαδιαίου ελέγχου μέσω των self test, τόνισε πως όλα είναι ενδεχόμενα, και η αύξηση στον συντελεστή μεταδοτικότητας, και πως στην επιτροπή υπήρχε ομοφωνία σε αυτό, να δώσουμε τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως τα δύο τεστ. «Ήμασταν ομόφωνοι όσον αφορά στις προϋποθέσεις» τόνισε.

Διευκρίνισε πως υπήρχε διαφορετική εκτίμηση ως προς τον χρόνο που θα ανοίξουν τα σχολεία και επικράτησε η άποψη ότι με το αν με τα δύο τεστ δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Παρατηρήσαμε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είχε δύο φορές περισσότερη επίπτωση από το αναμενόμενο σε αρκετές περιοχές. Είχαμε αυξημένη μετάδοση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα χωρίς να είναι ανοιχτά τα σχολεία. Η ευκαιρία να ελέγξουμε μεγάλο κομμάτι αυτή της ηλικιακής ομάδας, ακόμα και τους μισούς μαθητές, θα βρω πολλούς μαθητές θετικούς κι αυτό είναι κέρδος. Αντί να είναι έξω και να εκτίθενται…», υπογράμμισε.

«Στα σχολεία θα είναι πιο ελεγμένες οι συνθήκες. Φοράνε μάσκα και πλέον έχουμε το εργαλείο με τα self test. Όλες οι κινήσεις έχουν ρίσκο, δεν υπάρχει η τέλεια λύση σε αυτόν τον αγώνα. Παλαιότερα λεγόταν να κάνουμε ένα σκληρό lockdown, αυτός ο ίος είναι αγώνας μαραθώνιος κι όχι ταχύτητας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την στιγμή έχουμε άλλα όπλα. «Ανάλογα με τις συνθήκες αποφασίζουμε και δρούμε», πρόσθεσε, ενώ κλείνοντας δεν ήθελε να τοποθετεί για το ενδεχόμενο του Πάσχα στο χωρίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να καλλιεργήσω προσδοκίες στον πληθυσμό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα.».