Χωρίς υλικοτεχνική υποστήριξη και προσωπικό η νέα ομάδα των «φοροράμπο»

Χωρίς υλικοτεχνική υποστήριξη και προσωπικό η νέα ομάδα των «φοροράμπο»

Η νέα υποστελεχωμένη «δομή» δεν έχει ούτε γραμματείς την ώρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα 4000 δικογραφίες, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να λειτουργήσει και να συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στο έργο τους και να ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλές υποθέσεις να παραγραφούν. Την είδηση φέρνει στο φως της δημοσιότητας το dikastiko.gr.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 4.000 δικογραφίες βρίσκονται στα χέρια 40 ελεγκτών, εκ των οποίων αρκετοί  από αυτούς δεν έχουν προϋπηρεσία σε ελέγχους και δεν έχουν εκπαιδευτεί, μετά από ένα χρόνο που δρομολογήθηκε η ίδρυση του νέου σώματος, ενώ δεν είναι μόνο ο μικρός αριθμός στελέχωσης αλλά και γιατί δεν έχει καταστεί δυνατόν έως τώρα να βρεθούν  γραμματείς (απαραίτητη προϋπόθεση για την πρωτοκόλληση  εγγράφων-δικογραφιών, αποστολή αιτημάτων, λήψη καταθέσεων) ώστε να μπορέσουν, ακόμη και οι λίγοι που  έχουν την δυνατότητα, να «τρέξουν» κάποιες από αυτές τις υποθέσεις.

Όπως αναφέρεται, εξαιτίας των παραπάνω, υποθέσεις «πηγαινοέρχονται»  επί μακρό χρονικό διάστημα σε διάφορες ελεγκτικές αρχές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με παραγραφή.

Η  δομή, που ιδρύθηκε  κατ΄επιταγή των θεσμών,  είναι εξουσιοδοτημένη να λαμβάνει και να εκτελεί Εισαγγελικές παραγγελίες για τα εγκλήματα αρμοδιότητας  του Οικονομικού Εισαγγελέα, εστιάζοντας σε υποθέσεις βαριάς φοροδιαφυγής και οικονομικής εγκληματικότητας όπως είναι οι λίστες.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν να απαρτίζεται από 150 άτομα, με  την ιδιότητα του προανακριτικού υπαλλήλου, τα οποία θα έπρεπε να είναι  απολύτως εξειδικευμένα, με προηγούμενη θητεία  σε  φορείς όπως η Οικονομική Αστυνομία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΓΓΔΕ), το ΣΔΟΕ.

Βασικό στόχος  δημιουργίας  του νέου σώματος ήταν  η αναδιαμόρφωση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(πρώην ΓΓΔΕ) και  ο επανακαθορισμός της σχέσης της με τις Εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με το dikastiko. gr «εν ολίγοις να μπορέσει η Αρχή να εστιάσει στους φορολογικούς ελέγχους και να απαλλαγεί από το μεγάλο φόρτο των εισαγγελικών παραγγελιών, οι οποίες μπορεί να αφορούν εγκλήματα φοροδιαφυγής, ωστόσο η προτεραιότητά τους  δεν είναι η είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών αλλά το ποινικό αποτέλεσμα που θα έχουν. Αυτό βεβαίως  βρίσκεται  σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της  Αρχή, που εστιάζει σε υποθέσεις οι οποίες μπορούν να αποδώσουν τα μεγαλύτερα έσοδα».

Αναφερόμενη στο θέμα της νέας δομής σημειώνει ότι πρέπει να απαρτίζεται από  4 τμήματα, με δικό του επόπτη  το καθένα. «Όμως, λόγω της φύσης των υποθέσεων, οι ελεγκτές  δεν πρέπει να μιλούν σε κανένα, ακόμα κι αφού αποχωρήσουν από το σώμα,  παρά μόνον στον επικεφαλής του τμήματος τους. Λόγω λοιπόν της εμπιστευτικότητας, ο κάθε επόπτης θα γνωρίζει μόνο τις υποθέσεις του τμήματος του. Ωστόσο, όταν το σώμα στελεχωθεί  πλήρως οι «ράμπο» θα αναγκαστούν  να αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δικογραφιών που χειρίζονται σε περισσότερα πρόσωπα. Κι αυτό γιατί  μέχρις στιγμής  υπάρχουν μόνο δύο τμήματα, με δύο επόπτες…», καταλήγει.

Πηγή: dikastiko.gr