Χωρίς πυξίδα οι αγορές αργού μετά την αναβολή της συνόδου OPEC-Ρωσίας

Χωρίς πυξίδα οι αγορές αργού μετά την αναβολή της συνόδου OPEC-Ρωσίας

Η τριήμερη αναβολή για την Πέμπτη της συνόδου του OPEC, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, ενδεχομένως και των ΗΠΑ, παρατείνει την αγωνία στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, οι – όχι και τόσο συνηθισμένες, είναι αλήθεια... – απότομες αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου αποτυπώνουν ανάγλυφα την αβεβαιότητα και νευρικότητα που επικρατεί. 

Στα τέλη Μαρτίου, συγκεκριμένα, εξαιτίας τόσο της πανδημίας του κορονοϊού όσο και του «πολέμου» ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, το πετρέλαιο δεν έμοιαζε και τόσο με «μαύρο χρυσό», μιας και το κάθε βαρέλι πουλιόταν περίπου στο ένα τρίτο της τιμής που είχε στις αρχές του έτους – από τα σχεδόν 70 δολάρια κάτω από τα 22. 

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, μετά τη φήμη που διοχέτευσε ο Ντόναλντ Τραμπ περί επικείμενης συμφωνίας Μόσχας και Ριάντ, σημειώθηκε ένα εξίσου ισχυρό ράλι – με την τιμή, μέσα σε δύο συνεδριάσεις, να ενισχύεται κατά πάνω από 50% και να φτάνει στα επίπεδα των 35 δολαρίων ανά βαρέλι. Η εικόνα αυτή, όμως, δεν συνεχίστηκε την Δευτέρα, με τις τιμές του Brent να κινούνται γύρω στα 32-33 δολάρια καθώς η είδηση για την αναβολή της κρίσιμης συνόδου επανέφερε στο προσκήνιο τα επιτακτικά ερωτήματα και τα διάφορα σενάρια.

Εκεχειρία ή πόλεμος μέχρις εσχάτων;

Τι μας επιφυλάσσουν, άραγε, οι επόμενες ημέρες; Θα είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί ένας αποδεκτός από όπλους συμβιβασμός; Ή θα επιβεβαιωθεί η διαφωνία, με αποτέλεσμα η συνάντηση να μην πραγματοποιηθεί καν και οι τιμές να καταρρεύσουν εκ νέου, πιθανότατα και κάτω από τα 20 δολάρια; 

Εκ πρώτης όψης, από τις δηλώσεις που κάνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, από την εκτίμηση της συνολικής εικόνας της εξέλιξης της κρίσης και από την εμπειρία που υπάρχει από ανάλογες περιπτώσεις, φαίνεται πως η αναβολή είναι ένα καταρχήν θετικό σημάδι. Κι αυτό διότι αποδεικνύει ότι οι ισχυροί παίκτες – Σαουράραβες, Ρώσοι, αλλά και Αμερικανοί – έχουν διάθεση να κηρύξουν μια ανακωχή σε αυτό το μέτωπο, μιας και ο πόλεμος μαίνεται σε όλα τα υπόλοιπα και δεν δείχνουν να διαθέτουν την ικανότητα που θα τους επέτρεπε να ανταποκριθούν σε όλα εξίσου αποτελεσματικά. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ρωσικού αποθεματικού fund, Κιρίλ Ντμιτρίεφ, ισχυρίστηκε πως η συμφωνία ανάμεσα στη χώρα του και τη Σ. Αραβία είναι «πολύ, πολύ κοντά», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το Tweet του Τραμπ της περασμένης Πέμπτης που άναψε φωτιά. Κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται, για την ώρα τουλάχιστον, να πιστεύουν και οι αγορές, μιας και η αναβολή της συνόδου δεν προκάλεσε πανικό. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι σημαντικά. Πόση μείωση της παραγωγής είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχτούν οι τιμές, δεδομένου του «παγώματος» μεγάλου μέρους της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και βιομηχανικής παραγωγής; Και πώς θα καταμεριστεί αυτή ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες; Θα αναλάβουν οι ΗΠΑ το μερίδιο που τους αναλογεί ή θα δηλώσουν ότι δεν τις αφορούν οι αποφάσεις OPEC και Ρωσίας; 

Τα επόμενα 24ωρα θα γνωρίζουμε, ασφαλώς, περισσότερα.