Χωρίς πιστούς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα

Χωρίς πιστούς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα, χωρίς ωστόσο την παρουσία πιστών, ενώ θα τίθενται και συγκεκριμένοι περιοριστικοί όροι, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το MEGA, στην υπουργική απόφαση αναμένεται να προβλέπεται ότι σε κάθε εκκλησία που θα γίνεται λειτουργία θα υπάρχουν μόνο 4 άτομα. Δηλαδή, ο ιερέας, ο ψάλτης, ο νεωκόρος και ίσως άλλος ένας ψάλτης ή ιερέας, καθώς και στις εκκλησίες που είναι έδρες Μητροπόλεων και οι λειτουργίες μεταδίδονται τηλεοπτικά ή ιντερνετικά ή και ραδιοφωνικά θα επιτρέπεται αυστηρά η παρουσία έξι ατόμων ανάμεσα στους οποίους θα είναι ο Μητροπολίτης και οι τεχνικοί.

Υπενθυμίζεται ότι την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και των Θείων Λειτουργιών, κεκλεισμένων των θυρών, είχε προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Στην πρότασή της συμπεριλαμβανόταν η παρουσία των ελάχιστων αναγκαίων για την τέλεση των Ακολουθιών: Ιερέα, νεωκόρο, ψάλτες, δηλαδή τεσσάρων ατόμων για τις εκκλησίες και έξι ατόμων για τους μητροπολιτικούς και καθεδρικούς ναούς.