Χωρίς «οροφή» το επιτόκιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις
Χρήστος Σταϊκούρας

Χωρίς «οροφή» το επιτόκιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Δίχως οροφή θα είναι είναι το επιτόκιο για τις μικροπιστώσεις, σύμφωνα με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην Ολομέλεια αν χρειαστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να καθορίζεται ένα ανώτερο όριο.

«Ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να το ορίσει ανά πάσα στιγμή. Θα δούμε την εφαρμογή και θα κρίνουμε.  Δεν υπάρχει βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ακολουθήσουμε αυτό δρόμο, για να μην πάνε όλες οι εταιρίες στο δυνητικό ανώτατο όριο και να ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών κάθε φορά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι υπέρ της ρύθμισης Σταϊκούρα εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε ότι αφορά τον πυρήνα του νομοσχεδίου ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πλέον προσφέρεται ένα ακόμα εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. 

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε,  η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ή δρομολογεί ένα πλήθος από εναλλακτικά, συμπληρωματικά εργαλεία όπως: η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις, η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, ο συμψηφισμός του 25% στον ΦΠΑ, η σχεδιαζόμενη μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων, το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Την ίδια ώρα παρέχεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται: στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,  σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας,  σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.