Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό τις γιορτές - Τα σενάρια για τα καταστήματα

Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό τις γιορτές - Τα σενάρια για τα καταστήματα

Την απαγόρευση μετακινήσεων των πολιτών από νομό σε νομό κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα βελτιώνεται αλλά χωρίς την ταχύτητα που θα θέλαμε», ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα λάβουν χώρα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την μερική και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως δεν θα είναι εφικτή η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ αναφερόμενος στην απόδοση των υφιστάμενων μέτρων τόνισε πως «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν στον βαθμό που απέδωσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το γεγονός πως παρατηρείται  μείωση στις κατειλημμένες απλές κλίνες κορονοϊού στα νοσοκομεία», ωστόσο επισήμανε πως οι ΜΕΘ πιέζονται ακόμα. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «ο δείκτης θετικότητας μειώνεται, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί», ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον δείκτη Rt, ο οποίος συρρικνώνεται αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι ανέμεναν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το μερικό άνοιγμα, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε, «το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει».

«Οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε» συνέχισε.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, οι οποίοι παρακολουθούν μια σειρά από δείκτες σχετικούς με την πορεία της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια εισήγηση για ξεχωριστές γεωγραφικές ζώνες και ξεχωριστά μέτρα.

«Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων όπως είπε. «Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα», συμπλήρωσε.

Αδ. Γεωργιάδης: Μετά τα εποχικά θα ανοίξουν παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και κομμωτήρια

Το άνοιγμα της Δευτέρας για τα εποχικά καταστήματα θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σαν αυτές του Λονδίνου και δεν τηρηθούν τα μέτρα στα εποχικά καταστήματα, θα κλείσουν αμέσως. «Την Τρίτη θα τα κλείσω» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αρνητικός εμφανίστηκε στην επαναλειτουργία της εστίασης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις απέκλεισε την πιθανότητα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, καθώς, όπως σημείωσε, σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών. Διότι, όπως είπε τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο που αυξάνει τον κίνδυνο. 

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι όταν η επιδημία το επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς να γίνει κλιμακωτά για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός» και οι «τρομακτικές εικόνες» του Λονδίνου κατά την πρώτη μέρα του ανοίγματος.

Ξεκαθάρισε δε ότι το άνοιγμα της Δευτέρας για τα εποχικά καταστήματα θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι μια «άσκηση ευθύνης» για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους αλλά και τους πολίτες, προσθέτοντας πως εάν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού σαν αυτές του Λονδίνου και δεν τηρηθούν τα μέτρα στα εποχικά καταστήματα, θα κλείσουν αμέσως-«την Τρίτη θα τα κλείσω» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη. Πρόκειται για 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Το κριτήριο με το οποίο λήφθηκε η απόφαση είναι ότι «αν αυτοί οι άνθρωποι δεν δουλέψουν καθόλου τις γιορτές δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους την 1η Ιανουαρίου και μεγάλο μέρος του εμπορεύματος δεν μπορεί να πωληθεί ούτε του χρόνου τα Χριστούγεννα» και θα έπρεπε να πεταχθεί.

Για την εστίαση, ο υπουργός δεν άφησε πολλές ελπίδες, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι δεν θα ανοίξει στις γιορτές. Όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως συμμερίζεται και λαμβάνει υπόψη την ένσταση που έχει εκφραστεί από πολλούς στην αγορά για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούνται στις μεγάλες αλυσίδες οι οποίες πωλούν επίσης χριστουγεννιάτικα είδη και τώρα είναι κλειστές. «Θα θέλαμε πολύ να ανοίξουμε όλα τα καταστήματα που έχουν εποχικά αλλά είναι πολλές χιλιάδες» σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία πάντως πρόθεση είναι να ανοίξουν σύντομα.
Διότι, όπως είπε τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο που αυξάνει τον κίνδυνο. Ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω. Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση για τα θερμαντικά. Υπογράμμισε ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

Διαμήνυσε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχο παντού, ενώ επόμενος στόχος της κυβέρνησης, «η δεύτερη γραμμή» όπως είπε είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, αλλά και κομμωτήρια. Απέφυγε όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. Οι αποφάσεις σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με την κατάσταση της επιδημίας.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των καταστημάτων μετά τις 14 Δεκεμβρίου

Καταστήματα μικρού λιανεμπορίου και κομμωτήρια είναι τα πρώτα στη λίστα για άνοιγμα μετά την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, εφόσον μειωθεί το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το μόνο δεδομένο είναι το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων και πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ στις 7 του μηνός, καθώς και η μη επαναλειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων φέτος, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Υπό εξέταση παραμένει το θέμα τι θα γίνει με τα σχολεία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών με τα κρούσματα να παραμένουν στα επίπεδα των 2.000 ημερησίως και τον αριθμό των διασωληνωμένων, με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες να εμφανίζουν ακόμα 100 νεκρούς, 1.882 κρούσματα και 622 διασωληνωμένους, συνεχίζοντας να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ και διατηρώντας αμείωτη την πίεση στις ΜΕΘ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια θετικών προβλέψεων για ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς.

Aπό τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώληση των ίδιων ειδών από τα super markets, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, με τις λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των εποχικών καταστημάτων να συγκεκριμενοποιηθούν σήμερα Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Συνολικά 110 καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν, ενώ γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα στις γιορτές, ωστόσο, αν γίνει αυτό, θα συμβεί με πολύ αυστηρά μέτρα.

Το αμέσως επόμενο βήμα που εξετάζεται είναι το άνοιγμα μερικών ακόμη καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης, όπως και των κομμωτηρίων πιθανότατα μετά τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν θετικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ έντονο είναι το αίτημα των ιδιοκτητών βιβλιοπωλείων, να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι «τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης». Επίσημη κυβερνητική απάντηση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.

Αντίθετα, ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός όσον αφορά την επαναλειτουργία των νυχτερινών καταστημάτων (μπαρ, κέντρα διασκέδασης, πολυχώροι ψυχαγωγίας), τα οποία, όπως ανέφερε, θα επανακκινήσουν μαζί με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι εκτιμάται να ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να έρθουν οι πρώτες δόσεις στη χώρα μας.

Όσον αφορά τα σχολεία, πρόσφατα σε ειδική συνεδρίασή τους τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών, με αρκετά μέλη να προτείνουν τη μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων.

Το ζήτημα αναμένεται να επανεξεταστεί σύντομα, ωστόσο οι εξελίξεις του επιδημιολογικού φορτίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για σύντομο άνοιγμά τους, ενώ, ούτος η άλλως, τα μαθήματα σταματούν λόγω της εορταστικής περιόδου.

Διαβάστε ακόμα:

Δ. Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε Πρωτοχρονιά με 2.000 κρούσματα