8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Χωρίς μάσκα σε σχολεία και πανεπιστήμια από 1η Ιουνίου - Υποχρεωτική στις εξετάσεις

Χωρίς μάσκα σε σχολεία και πανεπιστήμια από 1η Ιουνίου - Υποχρεωτική στις εξετάσεις

Αίρεται από 1η Ιουνίου η υποχρεωτικότητα της μάσκας στην εκπαίδευση για μαθητές και φοιτητές καθώς και καθηγητές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ παραμένει υποχρεωτική μόνο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Επίσης αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, ένα κάθε εβδομάδα.

Σε σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή των Ειδικών έκρινε ότι δεν απαιτείται να συνεχιστεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης στα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς, ούτως η άλλως η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία της σχολικής περιόδου και από τις 3 Ιουνίου ξεκινάει η εξεταστική περίοδος.

Παράλληλα, αν και τα δημοτικά θα σταματήσουν περίπου 15 Ιουνίου, κρίνεται πως δεν απαιτείται πια η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις μάσκες στα σχολεία, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, και, σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς δείκτες, αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί. Υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Καταργείται από 1η Ιουνίου η μάσκα και στα καταστήματα

Υπενθυμίζεται πως αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου, μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφορά, όπου δεν υπάρχει αριθμημένη θέση, ενώ σε αεροπλάνα, αεροδρόμια, τρένα, υπεραστικές συγκοινωνίες δεν απαιτείται μάσκα ούτε για τους επιβάτες ούτε για τους εργαζόμενους. Τα παραπάνω ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Υγείας.

Κατάργηση της υποχρέωσης σημαίνει ότι δεν υπάρχει διοικητικό πρόστιμο όμως παραμένει σύσταση για τους ευπαθείς να συνεχίσουν να την χρησιμοποιούν εκεί που κρίνουν ότι πρέπει να την χρησιμοποιούμε, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός.