Χωρίς γιατρό και ασθενοφόρο η Ακρόπολη

Χωρίς γιατρό και ασθενοφόρο η Ακρόπολη

Της Αγγελικής Κώττη

Αβοήθητοι απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να παραμένουν οι επισκέπτες της Ακρόπολης των Αθηνών. Φέτος, ακόμα και τις μέρες του καύσωνα, δεν υπάρχει γιατρός, ενώ το ασθενοφόρο που πριν από χρόνια ήταν σταθμευμένο στην είσοδο, πλέον δεν υπάρχει. Ετσι, αν κάποιος επισκέπτης αισθανθεί οποιαδήποτε αδιαθεσία, ή πάθει οποιοδήποτε ατύχημα, δεν είναι δυνατόν να λάβει βοήθεια.

Τα παραπάνω έρχονται στο φως μέσα από καταγγελίες που κάνει  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Γιάννης Μαυρικόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΕΥΦΑ έστειλε σήμερα και σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας - ακόμα και την τελευταία στιγμή - να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους» και συγκεκριμένα, την ύπαρξη γιατρού αλλά κι ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε μόνιμη βάση έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή.

«Σας ενημερώνουμε ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει γιατρός στην Ακρόπολη, ο οποίος θα ήταν απαραίτητος για τις πρώτες βοήθειες. Επίσης ζητάμε άμεσα την παρουσία ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε μόνιμη βάση έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή», αναφέρεται στο υπόμνημα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συνθήκες εργασίας των αρχαιοφυλάκων στον μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο του τόπου είναι, το λιγότερο, δυσχερείς, δεδομένου ότι στα φυλάκια που εργάζονται δεν υπάρχει κλιματισμός, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί βλάβες στα κλιματιστικά.

Η Ακρόπολη δεν είναι το μόνο σημείο όπου λιποθυμούν επισκέπτες. Λιποθυμίες είχαμε τις τελευταίες ημέρες και στο Νομισματικό Μουσείο. Εκεί ο κλιματισμός δεν λειτουργεί. Τον περασμένο Μάιο, είχε προκληθεί πυρκαγιά λόγω βλάβης κλιματιστικού μηχανήματος. Όμως, η διεύθυνση του μουσείου δεν φρόντισε για την έγκαιρη επισκευή του συστήματος και έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Νομισματικό Μουσείο θα είναι αύριο κλειστό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Και πολιτική ηγεσία του υπουργείου τι κάνει; Θα ρωτήσετε. Καλά είναι, ασχολείται με την προεκλογική περίοδο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών ενημερώνει ότι λόγω του αναμενόμενου- σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας- καύσωνα την Πέμπτη 4 Ιουλίου και την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης και Κλιτύων θα κλείσει για το κοινό από 13:00 έως 17:00 εφόσον η αισθητή θερμοκρασία υπερβεί τους 40οC (θερμοκρασία πόλης άνω των 36 οC).

Όσοι έχουν προμηθευτεί ηλεκτρονικά εισιτήρια για τις εν λόγω ημέρες και ώρες, παρακαλούνται όπως αποταθούν στο Επιχειρησιακό Τμήμα του ΤΑΠΑ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected].