Χορηγείται ΑΜΚΑ σε όσους δεν διαθέτουν για να εμβολιαστούν

Χορηγείται ΑΜΚΑ σε όσους δεν διαθέτουν για να εμβολιαστούν

Τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ αποκλειστικά για τη διενέργεια του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού προβλέπει τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) δύναται, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, η οποία τηρείται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), να αιτείται τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ αποκλειστικά για τον προγραμματισμό της διενέργειας του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού, σύμφωνα με τα άρθρα 55 και 57 του ν. 4764/2020 (Α' 256).

Για τη χορήγηση του προσωρινού ΑΜΚΑ, το φυσικό πρόσωπο συμπληρώνει υποχρεωτικά στο σχετικό υπόδειγμα αίτησης τα εξής στοιχεία:

α) το όνομα,

β) το επώνυμο,

γ) το πατρώνυμο,

δ) το μητρώνυμο,

ε) το φύλο,

στ) την υπηκοότητα,

ζ) την ημερομηνία και τη χώρα γέννησης,

η) τα στοιχεία επικοινωνίας του, ιδίως ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και αριθμό κινητού τηλεφώνου,

θ) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), εφόσον έχει χορηγηθεί και

ι) τον αριθμό και το έτος έκδοσης ενός από τα ακόλουθα έγγραφα ταυτοποίησης: ια) δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ιαβ) Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, ιαγ) προσωρινού ή οριστικού τίτλου διαμονής, ιαδ) Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, ιαε) Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης ή ιαστ) άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Η διασταύρωση των στοιχείων, που καταχωρίζονται στην αίτηση, πραγματοποιείται από μητρώα φορέων του δημοσίου τομέα και ιδίως από: α) το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, β) το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), γ) το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και δ) το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α' 184).

Φυσικά πρόσωπα που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις για τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ, πλην, όμως, υπάγονται στην προτεραιοποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμών, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ με συνοπτική αναφορά των προϋποθέσεων που επικαλούνται ως προς την προτεραιοποίησή τους.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας που προαναφέρθηκε και εξετάζεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την αρμόδια Επιτροπή της παρ. 2 του άρθρου 57 του ν. 4764/2020, η οποία δύναται να συστήνει για το σκοπό αυτό υποομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση ειδικότερων και τεχνικής φύσης θεμάτων. Εφόσον η ανωτέρω αίτηση γίνει αποδεκτή, τα πρόσωπα αυτά δύνανται να αιτούνται τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μετανάστευσης και Ασύλου, δύναται να καθορίζονται οι ειδικότερες κατηγορίες δικαιούμενων προσώπων, ο χρόνος απενεργοποίησης του προσωρινού ΑΜΚΑ ή μετάπτωσής του σε περίπτωση έκδοσης ΑΜΚΑ ή Π.Α.Α.Υ.Π.Α. και να ρυθμίζεται κάθε συναφής τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.