Χονγκ Κονγκ: Σύλληψη του γνωστού ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας Τζόσουα Γουόνγκ

Χονγκ Κονγκ: Σύλληψη του γνωστού ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας Τζόσουα Γουόνγκ

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ συνέλαβαν σήμερα τον Τζόσουα Γουόνγκ έναν από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην περιοχή, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις του 2019. 

Όπως έγινε γνωστό από τον λογαριασμό του ίδιου του Γουόνγκ στο Twitter «O Τζόσουα συνελήφθη ενώ έδινε το παρών στο αστυνομικό τμήμα με κατηγορίες για παραβίαση του νόμου της χρήσης μάσκας και παράνομη συγκέντρωση στις 5 Οκτωβρίου 2019».

Ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλεστούν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό. Βάση του νόμου αυτού ο οποίος προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, κάποιος μπορεί να φυλακιστεί ακόμα και ισόβια. 

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, o Γουόνγκ πριν λίγο καιρό έλεγε «Φυσικά φοβάμαι, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: είσαι έτοιμος για αυτό; Και λέω, όχι, κανείς δεν θα είναι έτοιμος για καταδίκη σε μια μαύρη φυλακή του Πεκίνου».

Ο φοιτητής και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ είχε γίνει σύμβολο του «Κινήματος των Ομπρελών» και έχει αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που το 2014 βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ελεύθερες εκλογές. Είχε συλληφθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν.

Κατά τις διαδηλώσεις του 2019, ο Γουόνγκ έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στο «ακέφαλο» φιλοδημοκρατικό κίνημα της πρώην βρετανικής αποικίας. 

Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απαγόρευσαν την υποψηφιότητα του Γουόνγκ ενόψει των εκλογών για την τοπική βουλή, οι οποίες εν τέλει αναβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού. 

AP Photo/Vincent Yu