Χονγκ Κονγκ: Σύλληψη 24χρονου μετά από επίθεση σε αστυνομικό

Χονγκ Κονγκ: Σύλληψη 24χρονου μετά από επίθεση σε αστυνομικό

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε έναν 24χρονο άνδρα στο αεροδρόμιο της πόλης σήμερα τα ξημερώματα καθώς φέρεται να επιτέθηκε και να τραυμάτισε έναν αστυνομικό στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη εναντίον του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων και συνέλαβε περισσότερους από 300 ανθρώπους χθες καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας τη σαρωτική νομοθεσία για την ασφάλεια που εισήγαγε η Κίνα στην πρώην βρετανική αποικία και που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχει στόχο να φιμώσει τους διαφωνούντες.

Η αστυνομία ανήρτησε χθες φωτογραφείς στο twitter στις οποίες φαίνεται ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης να αιμορραγεί στο χέρι και να καταγγέλλει ότι τον μαχαίρωσαν «ταραξίες που κρατούσαν αιχμηρά αντικείμενα». Οι ύποπτοι διέφυγαν, ενώ οι περαστικοί δεν προσέφεραν βοήθεια στον αστυνομικό.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο συλληφθείς ονομάζεται Ουόνγκ, αλλά δεν επιβεβαίωσε αν είχε πάει στο αεροδρόμιο για να φύγει από το Χονγκ Κονγκ ή αν απλώς εργάζεται εκεί.

Η τοπική εφημερίδα Apple Daily, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, ανάφερε ότι ο άνδρας είχε επιβιβαστεί σε πτήση της εταιρείας Cathay Pacific με προορισμό το Λονδίνο, η οποία θα αναχωρούσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι «περίπου 10 λεπτά πριν την απογείωση τρία αστυνομικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς την πύλη 64, έξω από το αεροπλάνο της Cathay Pacific» και περίπου 10 αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση έτρεξαν προς το αεροσκάφος.

Ο πρώην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Λέουνγκ Τσουν- γινγκ ανήρτησε στο Facebook χθες ότι προσφέρει 500.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 57.000 ευρώ) σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψη του φυγάδα, ενώ τόνισε ότι είναι εξασφαλισμένη η ανωνυμία του.

Τα χρήματα θα προέρχονταν από το 803.hk, έναν ιστότοπο που συνδέεται με τον Λέουνγκ και στον οποίο συγκεντρώνονται χρήματα από δωρεές για να δίνεται αμοιβή σε όσους προσφέρουν πληροφορίες που οδηγούν στη δίωξη αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε περίπου 370 συλλήψεις διαδηλωτών για παράνομη συνάθροιση και άλλα αδικήματα, από τους οποίους οι 10 συνελήφθησαν επειδή παραβίασαν τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας.