Χονγκ Κονγκ: Παραμένει στη φυλακή ο ακτιβιστής μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: Παραμένει στη φυλακή ο ακτιβιστής μεγιστάνας των ΜΜΕ Τζίμι Λάι

Ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας, Τζίμι Λάι, θα παραμείνει στη φυλακή ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της πόλης στην πρώτη πραγματική νομική πρόκληση του νόμου περί ασφάλειας.

Η υπόθεση του Λάι αποτελεί ορόσημο για τον νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, με διάταγμα από το Πεκίνο, αλλά με την ευλογία της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Το άρθρο 42 παράγραφος 2 του νόμου περί εθνικής ασφάλειας καταργεί το τεκμήριο εγγύησης για τους κατηγορούμενους –μια μακροχρόνια αρχή του δικαστικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ– και αντ' αυτού λέει ότι ένας δικαστής μπορεί να χορηγήσει εγγύηση μόνο εάν πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος «δεν θα συνεχίσει να διαπράττει πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Ο Λάι κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί ασφάλειας στις 11 Δεκεμβρίου αλλά βρίσκεται υπό κράτηση από τις 2 Δεκεμβρίου, αφού του αρνήθηκαν αρχικά την εγγύηση με αφορμή ξεχωριστή κατηγορία για απάτη σχετικά με τη μίσθωση ενός κτηρίου που στεγάζει την εφημερίδα του.

Τόσο ο νόμος περί ασφάλειας όσο και οι περιπτώσεις απάτης για τις οποίες κατηγορείται πρόκειται να εκδικαστούν τον Απρίλιο.

Ο ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily, δεινός επικριτής των αρχών της Κίνας, κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις και θα μπορούσε να καταδικαστεί ακόμα και ισόβια.

Ο Λάι, ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, εκτιμάται ότι έχει περιουσία μεγαλύτερη από 1 δισ. δολάρια.