Χονγκ Κονγκ: Νέες συλλήψεις αντικυβερνητικών βουλευτών

Χονγκ Κονγκ: Νέες συλλήψεις αντικυβερνητικών βουλευτών

Σε νέες συλλήψεις βουλευτών του φιλοδημοκρατικου μπλοκ προχώρησαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κάνοντας χρήση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Ο Λαμ Τσεουκ-τινγκ και ο Τεντ Χούι Τσι-φουνγκ, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος συνελήφθησαν έξω από τις οικείες τους το πρωί της Τετάρτης, κατηγορούμενοι για υποκίνηση διαδηλώσεων και ταραχές τον Ιούλιο του 2019.

Οι συλλήψεις αυτές έρχονται λίγο καιρό μετα την σύλληψη του μεγιστάνα του τύπου και επικριτή του Πεκίνου, Τζίμι Λαι σε εγκαταστάσεις του ομίλου του εν ονόματι του νέου αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια της αυτόνομης αυτής περιοχής της Κίνας.

Ο νόμος, που εκλήφθηκε ως αντίδραση των κινεζικών αρχών στις πολύμηνες διαδηλώσεις του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας από το 2019, δίνει στις αρχές νέες εξουσίες να καταστέλλουν τέσσερις τύπους αδικημάτων εναντίον της κρατικής ασφάλειας: τις συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, την υποστήριξη της απόσχισης, την τρομοκρατία και την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν τον νόμο, που κατ’ αυτούς σκοτώνει τις ελευθερίες στην περιοχή κι έχει σκοπό να βάλει τέλος στην αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα», με βάση την οποία παραχωρήθηκε η επαρχία στην Κίνα το 1997 και θεωρητικά εγγυάται στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ ελευθερίες άγνωστες στην υπόλοιπη Κίνα.