Χονγκ Κονγκ: Αποκλεισμός τεσσάρων βουλευτών που αποτελούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια»

Χονγκ Κονγκ: Αποκλεισμός τεσσάρων βουλευτών που αποτελούν «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια»

Η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απέκλεισε την Τετάρτη τέσσερα μέλη της αντιπολίτευσης από τη Βουλή αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο μαζικής αποχώρησης όλων των μελών του μπλοκ υπέρ της δημοκρατίας. 

Ο αποκλεισμός τους από το νομοθετικό σώμα της πόλης έγινε λόγω «της υποστήριξης τους στην ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ και την συνεργασία τους με ξένες δυνάμεις για τον σκοπό αυτό».

Τη Δευτέρα, 19 μέλη του φιλοδημοκρατικού μπλοκ του κοινοβουλίου των 70 εδρών απείλησαν να παραιτηθούν μαζικά, εάν κάποιος εξ αυτών αποκλειστεί. Αν συμβεί αυτό τότε, το νομοθετικό Συμβούλιο της πόλης το οποίο ελέγχεται από το Πεκίνο θα μετατραπεί σε «μαριονέτα» της Κίνας. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο ριζική μεταρρύθμιση στην πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.

Το Πεκίνο εισήγαγε τη νομοθεσία ως απάντηση στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που συντάραξαν την αυτόνομη περιοχή μέσα στο 2019.

Ο νόμος έχει στόχο να καταστείλει αποσχιστικές και ανατρεπτικές δράσεις, τρομοκρατικές ενέργειες και την συνεργασία με ξένες δυνάμεις, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

AP Photo/Vincent Yu