Χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες έφερε η «Πηνελόπη» - Ο καιρός της Παρασκευής

Χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες έφερε η «Πηνελόπη» - Ο καιρός της Παρασκευής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή φάση της κακοκαιρίας «Πηνελόπη», δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας και το Αιγαίο, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές κυρίως της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο, καθώς επίσης και θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα ανατολικά.

Σύμφωνα με το meteo.gr, μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 29/11, το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr είχε καταγράψει περισσότερους από 10.000 κεραυνούς, ενδεικτικό της έντασης των καιρικών φαινομένων. 

Επιπλέον, σημαντικά ήταν τα ύψη βροχής στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας και το Αιγαίο, καθώς και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές κυρίως της Θράκης με χαμηλό υψόμετρο, όπως επίσης και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στα ανατολικά.

Παράλληλα, δυσκολίες εντοπίζονται και ως προς τις μετακινήσεις μέσω του οδικού δικτύου της χώρας.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επιχειρούν στην ορεινή περιοχή του Πηλίου στη Μαγνησία, λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Την Παρασκευή 30/11/2018 προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με παροδικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα) και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.



Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά θυελλώδεις 8 μποφόρ (Χάρτης 2, αριστερά), με βαθμιαία εξασθένηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ (Χάρτης 2, δεξιά).

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω κακοκαιρίας

Στο μεταξύ σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ρίο - Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα - Νέα Στύρα, Αρκίτσα - Αιδηψός, Πρίνος Καβάλας - Θάσος, Κεραμωτή - Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κολυνδρίνη Δωροθέα σημείωσε πως από την περιοχή του Σανατορίου μέχρι το Καράβωμα στο Πήλιο το ύψος του χιονιού φτάνει τα 10 εκατοστά, ενώ έξι αλατιέρες επιχειρούν αυτές τις ώρες σε διάφορα σημεία.

Μεταξύ άλλων η κ. Κολυνδρίνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής, σημειώνοντας βέβαια ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ειδικά τις βραδινές ώρες που η πέφτει η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας έχει υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονιού στον επαρχιακό δρόμο Κισσού - Χανίων (δρόμος χιονοδρομικού κέντρου) και η κίνηση γίνεται από εναλλακτική διαδρομή.

Απαραίτητη είναι και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στον επαρχιακό δρόμο Βόλου - Ζαγοράς και στον επαρχιακό δρόμο Χανίων - Δράκειας.