7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

New York Times: Χιλιάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν πουληθεί στο διαδίκτυο

Χιλιάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν πουληθεί στο διαδίκτυο

Χιλιάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν πουληθεί στο διαδίκτυο τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία Fakespot, που παρακολουθεί ηλεκτρονικές απάτες, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fakespot, Saoud Khalifah, εκατοντάδες απατεώνες πωλούν τέτοια πλαστά πιστοποιητικά μέσω διεθνών ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ προβάλλουν και διαφημίσεις για τα ψεύτικα πιστοποιητικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Fakespot χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει διαδικτυακές απάτες στο ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο.

Όπως τονίζει ο CEO της εταιρείας, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στις ΗΠΑ είναι χαμηλής τεχνολογίας και γι αυτό είναι εύκολο να αναπαραχθούν. Οι χάρτινες κάρτες διπλής όψης φέρουν το λογότυπο των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε μαύρο και άσπρο, μαζί με το όνομα και την ημερομηνία γέννησης του κατόχου της κάρτας. Σημειώνουν επίσης την ημερομηνία και την τοποθεσία χορήγησης του εμβολίου και τον αριθμό παρτίδας.

Η Εθνική Ένωση Γενικών Εισαγγελέων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κάλεσε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Shopify να ενεργοποιηθούν ώστε να σταματήσει η διαφήμιση πλαστών καρτών εμβολίων CDC.