Χειροπέδες στη Σαρδηνία για τον κήρυκα της διάλυσης

Χειροπέδες στη Σαρδηνία για τον κήρυκα της διάλυσης

Η έκρηξη που ακούστηκε από την Σαρδηνία ως τη Μαδρίτη και την Βαρκελώνη ακούστηκε πιο δυνατά και από αυτές του ηφαιστείου Cubre Vieja στη Λα Πάλμα. Η σύλληψη του Κάρλες Πουτζεμόντ από τις ιταλικές αρχές προκαλεί ήδη τους πρώτους κραδασμούς στην ισπανική κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Πουτζεμόντ συνελήφθη μόλις πάτησε το πόδι του στην Σαρδηνία. Η Ιταλία του Ντράγκι απέδειξε ότι δεν αστειεύεται σε θέματα της εθνικής κυριαρχίας.

Για τον Καταλανό αυτονομιστή ευρωβουλευτή που το 2017 οργάνωσε το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, η «ιταλική περιπέτεια» μόλις άρχισε. Εξόριστος στο Βέλγιο από τις 30 Οκτωβρίου 2017, κατόρθωνε να ξεγλιστράει επί τέσσερα χρόνια. Αλλά αυτή τη φορά έκανε το μοιραίο λάθος. Οι ιταλικές αρχές είχαν εγκαίρως ενημερωθεί πως ο Πουτζεμόντ ερχόταν στην Σαρδηνία για επαφές με σκοπό την δημιουργία αποσχιστικού κινήματος στο νησί!

Αμέσως έγινε γνωστό ότι ο φυγάς είχε ήδη πραγματοποιήσει έξι ταξίδια εκτός Βελγίου, φθάνοντας ακόμη και στο γαλλικό κοινοβούλιο για να παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά και ως το Περπινιάν, την καταλονόφωνη περιοχή που ανήκει στη Γαλλία βάσει της Συνθήκης των Πυρηναίων του 1659.

Ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας είχε και πάλι συλληφθεί στην Γερμανία τον Μάρτιο του 2018. Αργότερα, η γερμανική Δικαιοσύνη απέρριψε την έκδοσή του στην Ισπανία.

Ωστόσο, ο Πουτζεμόντ συνελήφθη μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο της Σαρδηνίας με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του που είχε εκδοθεί στις 14 Οκτωβρίου του 2019, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του είχε αφαιρέσει την ασυλία.

Αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να παραμείνει στο νησί έως ότου η ιταλική Δικαιοσύνη λάβει αποφάσεις για την τύχη του.

Επαφές για… ανεξάρτητη Σαρδηνία!


Ο Πουτζεμόντ θα επισκεπτόταν την διεθνή έκθεση Adifolk, που φέτος διοργανώνεται στο νησί. Πρόκειται για μια διοργάνωση που αποσκοπεί στην προβολή της καταλανικής λαογραφίας και που όλα δείχνουν πως από την αρχή είχε μπει στο μικροσκόπιο των ιταλικών αρχών.

Μετά την σύλληψή του, ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψε πως ο Πουτζεμόντ αποφάσισε να ταξιδέψει ως την Σαρδηνία προκειμένου, με αφορμή ένα λαογραφικό φεστιβάλ, να συναντηθεί με δημάρχους, αλλά και πρόσωπα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του νησιού από την Ιταλία.

Όπως έγινε γνωστό, η ιταλική αστυνομία τον περίμενε στην πίστα και τον συνέλαβε αμέσως μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, οδηγώντας τον στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου.

Στις 30 Ιουλίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε απορρίψει την προσφυγή του κατά της αφαίρεσης της ασυλίας του, λαμβάνοντας την ίδια απόφαση και για δύο ακόμη Ισπανούς ευρωβουλευτές ομοϊδεάτες του.

Η σύλληψη του Πουτζεμόντ κατέστη δυνατή χάρη στο Μητρώο Επιβατών, ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών που η Κομισιόν έχει εγκρίνει από το 2016. Έτσι ενημερώθηκε η ιταλική αστυνομία, η οποία, όπως έγινε γνωστό, ενημέρωσε τις ισπανικές αρχές πως επρόκειτο να συλλάβει τον Πουτζεμόντ αμέσως μετά την άφιξή του.

Τριγμοί στην κυβέρνηση συνεργασίας


Καθόλου καλά νέα, βέβαια, αυτά για την ισπανική κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Podemos. Γιατί μπορεί η ισπανική Δικαιοσύνη να διατηρεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης, ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση δεν παύει να στηρίζεται στις ψήφους των Καταλανών βουλευτών προκειμένου να υπερψηφιστούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

Το καταλανικό κόμμα Junts per Catalunya, το οποίο πριν από έναν ακριβώς χρόνο ανακήρυξε αρχηγό του τον Πουτζεμόντ με ποσοστό 99%, συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση Σάντσεθ τόσο όσον αφορά στο ζήτημα της ανεξαρτησίας, όσο και σε θέματα επιβεβαίωσης στην πράξη του νόμου που καθιστά την καταλανική γλώσσα επίσημη όπως και τα ισπανικά. Ανάλογη στάση κρατά και το ERC, το επίσης αποσχιστικό κόμμα.

Από την πρώτη μάλιστα στιγμή μετά την σύλληψη στην Σαρδηνία, τα στελέχη των Junts per Catalunya κατηγορούν τον Σάντσεθ και τους Podemos ότι δεν έκαναν τίποτε για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη.

Αμέσως μετά την σύλληψή του πάντως, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο, κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει σθεναρά την έκδοσή του, ώστε να δικαστεί στην Ισπανία για την απόπειρά του να καταλύσει την συνταγματική τάξη.

Ο Κασάδο κάλεσε τον Σάντσεθ να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να μην υποχωρήσει «με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία».

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Ciudadanos Ινες Αρριμάντας, δήλωσε πως η σύλληψη του Πουτζεμόντ είναι μια καλή είδηση για τους δημοκράτες. Και πως ελπίζει να εκδοθεί σύντομα στην Ισπανία για να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Πουτζεμόντ δεν περιορίστηκε στην προσπάθειά του να παραμείνει ελεύθερος, αλλά κυκλοφορούσε στην Ευρώπη διαδίδοντας τις αποσχιστικές του ιδέες. Μάλιστα, έχει κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με την Ρωσία, σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης.

Εκείνοι που απαιτούν να πληρώσει ο Πουτζεμόντ για την αποσταθεροποίηση που προκάλεσε στην Ισπανία, υποστηρίζουν πως η Ιταλία θα φανεί πιο αποτελεσματική – σε αντίθεση με το Βέλγιο και την Γερμανία.

Τώρα, όλα εξαρτώνται από το αν και πότε θα εκδοθεί στην Ισπανία. Αν κάτι τέτοιο συμβεί σύντομα, τότε η δίκη του θα διεξαχθεί αμέσως. Και αυτό θα προκαλούσε μεγάλους τριγμούς στην ισπανική κυβέρνηση τους προσεχείς μήνες, η οποία, αν και τελευταία έχει επιδοθεί σε παροχή χάρης σε διάφορους αυτονομιστές, δεν θα μπορέσει να πράξει το ίδιο με τον Πουτζεμόντ.

Εκκλήσεις για διάλογο


Όχι μόνο γιατί δεν θα μπορούσε να το κάνει σε προεκλογική περίοδο, αλλά και επειδή η περίπτωσή του είναι διαφορετική: Οι άλλοι είχαν παραδοθεί και είχαν δικαστεί, ενώ ο Πουτζεμόντ προτίμησε τον ρόλο του φυγά που συνεχίζει την αποσχιστική προπαγάνδα του.

Μετά από τις πρώτες ώρες αμηχανίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ επανέλαβε την διαβεβαίωση πως τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Με πηγές της ισπανικής κυβέρνησης να εκφράζουν τον σεβασμό τους στις αποφάσεις της ιταλικής Δικαιοσύνης και την δέσμευση ότι ο Πουτζντεμόν υπόκειται στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όπως όλοι οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο Σάντσεθ διακήρυσσε πως τώρα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίος ο διάλογος.

Δεν έχουν την ίδια άποψη τα καταλανικά κόμματα που ευθυγραμμίστηκαν, αναφέροντας πως «η καταστολή του ισπανικού κράτους δεν σταματά. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος: Αμνηστία και αυτοδιάθεση!»

Αλλά και ο νυν Καταλανός πρόεδρος Πέρε Αραγόνες, έδωσε το στίγμα του. «Η αμνηστία είναι ο μόνος τρόπος. Η αυτοδιάθεση, η μόνη λύση », έγραψε στο Twitter.

Αργότερα, και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Podemos Χάουμε Άσενς χαρακτήρισε την σύλληψη «ακατανόητη» και την κράτηση του Πουτζεμόντ «παράνομη».

Η πηγή του προβλήματος πάντως βρίσκεται στην απόφαση του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που τον Μάιο του 2019 αποφάνθηκε πως ο αυτονομιστής ηγέτης, σε βάρος του οποίου είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, είχε… δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές! Ανατρέποντας μάλιστα προηγούμενη απόφαση της ανώτατης εκλογικής επιτροπής, όπου είχαν προσφύγει το Λαϊκό Κόμμα και οι Ciudadanos.

Και όλα αυτά, επειδή χωρίς τις ψήφους των Καταλανών, στην Ισπανία απλά δεν υπάρχει κυβέρνηση!

Υ.Γ. Ως γνωστόν οι εκρήξεις του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, με τη λάβα να φθάνει ως τη θάλασσα και τους πυροσβέστες να εκκενώνουν πόλεις και χωριά. Αλλά όσο κι’ αν ψάξεις δεν θα βρεις ούτε μια δήλωση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι η περιοχή δεν κηρύχθηκε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος