Χατζηδάκης: Τέλος το μπάχαλο στον ΕΦΚΑ  - Έρχονται μίνι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις

Χατζηδάκης: Τέλος το μπάχαλο στον ΕΦΚΑ - Έρχονται μίνι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε μεγάλες επιχειρήσεις

«Πρέπει να χτυπήσουμε το τέρας του μπάχαλου και τις γραφειοκρατίας», επεσήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας θα κατατεθεί νέος νόμος για την αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ ώστε να προχωρήσει πάνω σε καινούριες βάσεις, να γίνει πιο γρήγορος οργανισμός προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και των υπαλλήλων. Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία κέντρων φύλαξης παιδιών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλάζουν όλα στον ΕΦΚΑ

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νέος νόμος για την αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ ώστε να προχωρήσει πάνω σε καινούριες βάσεις, να γίνει πιο γρήγορος οργανισμός προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και των υπαλλήλων.

«Πρέπει να χτυπήσουμε το τέρας του μπάχαλου και τις γραφειοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης λέγοντας μάλιστα ότι στη διαδρομή του δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο τεράστιο διοικητικό θέμα όπως αυτό που βρήκε στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό, βρέθηκαν ξεχασμένα πάνω από 20.000 αιτήματα συντάξεων. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 129.000 και στόχος είναι από τον Νοέμβριο θα διεκπεραιώνονται 30.000 το μήνα αριθμός που θα αποτελέσει ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα διαβεβαίωσε τους καλούς εργαζόμενους ότι δεν είναι απέναντι αλλά δίπλα τους και πως θα δοθούν το ταχύτερο μπόνους σε εκείνους που δίνουν συντάξεις και εξυπηρετούν πολλούς πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα ανεχθεί όσους δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και «καθυστερούν ή σκαρφίζονται διάφορα για να μην εκδοθούν συντάξεις».

Επιπροσθέτως, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ σημειώνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και η μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες! Δεν συμβιβάστηκα ούτε στα υπόλοιπα υπουργεία που πέρασα μέχρι τώρα, δεν θα συμβιβαστώ και εδώ! Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι όλες οι ρυθμίσεις θα εξυπηρετούν τελικά τους πολίτες, κάνοντας ταυτόχρονα πιο εύκολη την καθημερινότητα των υπαλλήλων.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο που θα κινούνται οι ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε συγκεκριμένα για μία νέα μέθοδο μάνατζμεντ, που ήδη εφαρμόζεται και είναι ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, «ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις».

«Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον "γιατί". Αντίστοιχης φιλοσοφίας ρυθμίσεις θα υπάρχουν σε ολόκληρο το νομοσχέδιο», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, «η αρχή μας είναι μία: Δεν υπάρχουν οι πολίτες για τον ΕΦΚΑ, αλλά ο ΕΦΚΑ για τους πολίτες!».

Δράσεις κοινωνικής πολιτικής

Πέραν, όμως, από τις δράσεις για τον ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως επεσήμανε, διασφαλίστηκαν 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και, αν προστεθούν «στα κονδύλια αυτά και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, τότε αθροιστικά θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ οι πόροι του υπουργείου για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα όλες τις τελευταίες δεκαετίες!».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, εκτός από την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, «στις βασικές προτεραιότητες είναι η προώθηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία είναι ένα μεγάλο κοινωνικό έργο, καθώς αποτελεί εγγύηση για την τήρηση των ωραρίων των εργαζομένων. Επίσης, τα προγράμματα κατάρτισης, στα οποία για πρώτη φορά δίνεται 1 δισ. ευρώ και αφορούν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και ανέργους. Τα προγράμματα για τις λεγόμενες "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης" αξίας 540 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα δημιουργήσουμε περισσότερες από 74.000 νέες θέσεις εργασίας»

«Ειδικά, για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δράσεις στο νέο ΕΣΠΑ. Τέλος, διασφαλίσαμε και 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, με τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με αναπηρία και την Κάρτα Αναπηρίας να είναι δύο από τις σημαντικότερες πολιτικές που προβλέπονται», σημείωσε.

«Κάνουμε, λοιπόν, κοινωνική πολιτική για τους πολλούς», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας απάντησε και για το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022, λέγοντας το εξής: «Βλέποντας ότι η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά και παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Πάντοτε, βέβαια, στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους».

Μίνι βρεφονηπιακοί μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ τη δημιουργία κέντρων φύλαξης παιδιών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και προβλέπει τη δημιουργία «μίνι βρεφονηπιακών σταθμών» με υποδομές που θα είναι ανάλογες με την ηλικία του παιδιού εντός των επιχειρήσεων και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας πρόκειται για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα μπορούσε να δώσει και μια απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα.