8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Χατζηδάκης: Βέβαιη η αποκλιμάκωση στις τιμές ρεύματος - Ποινές σε όσους αισχροκερδούν

Χατζηδάκης: Βέβαιη η αποκλιμάκωση στις τιμές ρεύματος - Ποινές σε όσους αισχροκερδούν

Βέβαιη θα είναι η αποκλιμάκωση τις τιμές του ρεύματος τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Αναφορικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μίλησε για σχετική αποκλιμάκωση, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα όπλα και ότι «όσοι κάνουν μαγκιές θα κατονομάζονται» και θα αντιμετωπίζουν ποινές, προαναγγέλλοντας τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στην αγορά.

Όπως είπε μάλιστα θα ακολουθηθεί η μέθοδος 'name and shame’, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει τους μηχανισμούς να παρακολουθεί να κάνει συγκρίσεις να επιβάλλει ποινές και να δημοσιοποιήσει ονόματα.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι πέραν των μέτρων που μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει με επιδοτήσεις από το Ταμείο Ρύπων και επιδοτήσεις κατευθείαν από τη ΔΕΗ, θα υπάρξει ευρύτερη παρέμβαση σε κρατικό επίπεδο για να απαλυνθούν οι συνέπειες της αύξησης των τιμολογίων.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η προσπάθεια έχει εξ αντικειμένου δυσκολίες, γι' αυτό η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτον γιατί είναι μεγαλύτερης εμβέλειας η παρέμβαση και μπορεί να επηρεαστούν και οι αγορές με τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεύτερον γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι πχ. από τα χρήματα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα. «Περιμέναμε δραστική παρέμβαση από την ΕΕ, η ΕΕ δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες και την αποτελεσματικότητα που όλοι θα ευχόμασταν, και γι’ αυτό θα κινηθούμε σε εθνικό επίπεδο» τόνισε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα ήταν «προτιμότερο να πάρουμε χρήματα από τις Βρυξέλλες παρά να παίρνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό». «Όσο λάθος είναι να υποτιμά κανείς το πρόβλημα, γιατί είναι τσουχτερά τα τιμολόγια, και υπάρχει αντίδραση φυσικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, άλλο τόσο είναι να παρουσιάζονται διάφοροι μάγοι και ταχυδακτυλουργοί και να λένε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, παντού στην Ευρώπη, εκείνοι εδώ στην Ελλάδα έχουν μαγικές λύσεις να εξαφανίσουν το πρόβλημα με ένα σφουγγάρι» τόνισε.Δράσεις για προσλήψεις στον τουρισμό

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι φέτος οι έλεγχοι για τους εργαζόμενους στον τουρισμό θα γίνουν νωρίτερα από κάθε φορά, και θα είναι εντατικοί. Παράλληλα τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΣΕΤΕ μέσω της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης θα καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επομένη εβδομάδα, ώστε «οι κενές θέσεις στον τουρισμό να καλυφθούν κατά προτεραιότητα από Έλληνες με συγκεκριμένες δράσεις της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης».

Για τις τριετίες διευκρίνισε ότι ισχύουν, και είναι το ακριβώς ίδιο καθεστώς που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. «Τον τελευταίο χρόνο ο ΣΕΠΕ (επιθεώρηση εργασίας) έχει ενισχυθεί με πάνω από 100 στελέχη, τον κάνουμε ανεξάρτητη διοικητική αρχή ώστε να μην υπάρχουν κατηγορίες για παρεμβάσεις υπουργών γενικών γραμματέων να υπάρχει θεσμική θωράκιση όπως έγινε με τον ΑΔΕΕ. Αυτό σε συνδυασμό με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που την εισάγουμε ξεκινώντας από τα σουπερμάρκετ και από τις τράπεζες από 1ης Ιουλίου είναι μια βασική προστασία των εργαζομένων σε σχέση με το ωράριο και τις υπερωρίες» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.